23948sdkhjf

- Akut brug for undersøgelse af shippingmarkedet

Europæiske speditører i nødråb til Margrethe Vestager om oligopollignende tilstande på containerrederimarkedet.

Den europæiske speditørorganisation CLECAT opfordrer til en akut sektorundersøgelse i containerskibsfarten for at fjerne, hvad organisationen kalder ”urimelige og diskriminerende regler” på markedet for containershipping.

CLECAT har sendt et brev til den danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, hvori budskabet er, at europæiske virksomheder fortsat oplever stigende containerfragtomkostninger, et rekordlavt niveau af pålidelighed og reduceret udvalg af tjenester. Massive fragtrater i løbet af de sidste 18 måneder har ført til skadelig inflation og stigninger i unionens leveomkostninger, som for nylig identificeret af OECD, lyder det.

Det fremgår desuden, at rederiernes rentabilitet som følge af deres kapacitetsstyringsstrategi gjorde det muligt for dem at få magten i markedet og den finansielle krigskiste, som de nu bruger til vertikalt at integrere, øge raterne og drive uafhængige speditører ud på downstream-markedet.

Denne ”diskriminerende adfærd over for speditører” vil i sidste ende stille afsendere og slutforbrugere ringere på grund af begrænset valg i tjenester og højere takster, lyder det.

- Tilgængeligheden af disse særlige privilegier skader forholdet mellem rederier og speditører og deres kunder og fjerner den tillid, der er så nødvendig i perioder med vedvarende overbelastning og forstyrrelser, siger generaldirektør i CLECAT, Nicolette van der Jagt.

- Vi beklager, at Kommissionen hidtil har ignoreret de vigtige budskaber fra mange interessenter, som er afhængige af en sund maritim containerlogistikforsyningskæde. CLECAT fortsætter med at efterlyse nye spilleregler med mere styring og tilsyn med transportører i overensstemmelse med normale konkurrenceregler, så transportører og speditører kan arbejde sammen om at yde den bedst mulige service til afskiberne, uden at nogen af parterne har en uretfærdig fordel, eller forsøger at bruge en sådan fordel til at drive den anden ud af markedet.

I brevet til Vestager opfordrer CLECAT Europa-Kommissionen til at bruge sine undersøgelsesbeføjelser hurtigst muligt til at fastslå graden af koncentration, konsolidering, koordinering og karteldannelse på markederne for containerskibsfart, der betjener EU, og downstream-markederne for speditionstjenester.

CLECAT opfordrer Kommissionen til hurtigst muligt at foretage en undersøgelse i henhold til EU’s konkurrenceregler og Consortia Block Exemption Regulation (CBER) om markedseffekterne af kombinationen af gruppefritagelsen i henhold til EU's konkurrenceregler og revisionen af gruppefritagelsesforordningen for konsortier, vertikal integration, konsolidering, kontrol af data og den deraf følgende markedsdominans. Kommissionen skal især undersøge de fragtrater, som har ført til alliancernes forventede overskud på over 200 mia. dollars under Covid-19-krisen.

CLECAT noterer sig, at kombinationen af disse faktorer i dag har gjort det muligt for rederierne at vælge de største afskibere til længerevarende kontrakter og henvise de andre til spotmarkedet, hvor de vil betale flere af de rater, der tilbydes til de få begunstigede. I forbindelse med denne diskriminerende strategi bliver speditører fravalgt i processen. I mellemtiden er adgangen til containerkapacitet og servicepålidelighed faldet yderligere.

- Den vertikale integration er særligt uretfærdig og diskriminerende, da rederier, der nyder godt af en undtagelse fra normale konkurrenceregler, bruger den uventede profit til at konkurrere mod andre sektorer, der ikke har en sådan immunitet, siger Nicolette van der Jagt.

- Konsolidering er også problematisk, da færre transportører fører til færre servicemuligheder, begrænsninger på udbuddet af plads og markedsdominans, der igen gør det muligt for nogle få transportører at diskriminere mellem større BCO'er (Beneficial Cargo Owner), SMV'er og speditører - hvilket så fører til højere takster for alle. Over 90 procent af verdens internationale handel bevæger sig ad søvejen. Tre alliancer bestående af otte rederier kontrollerer nu 80 procent af denne handel. Dette er et oligopol, der opkræver oligopolpriser, siger hun.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172