23948sdkhjf

Grønne løsninger til blå forretning

Med GreenPort North skal Hirtshals forvandles til Skandinaviens grønne hovedstad for bæredygtige brændstoffer.

Der er skabt 250 nye arbejdspladser på havnen i Hirtshals, en stor organisation leverer serviceydelser til havne over hele verden og ti nye virksomheder inden for bæredygtige løsninger til grønnere brændstoffer har slået sig ned på havnen og er i drift i den nordvestjyske by.

Sådan lyder i hvert fald 2028-visionen for GreenPort North, der over de næste syv år får en ledende rolle i arbejdet med at sikre grøn strøm til Hirtshals Havns matrikel og udvikle modeller, som sikrer, at nuværende og fremtidige lejere får mulighed for at forsyne sig med grøn energi.

GreenPort North blev præsenteret i byens Nordsøen Oceanarium, hvor lokalpolitikere og virksomhedsrepræsentanter fra nær og fjern blev præsenteret for det nye udviklingsselskab af Hjørring Kommunes borgmester, Arne Boelt (S), og GreenPort Norths direktør, Steen Hintze.

Sektorkobling

Erhvervsinitiativet GreenPort North er igangsat i forlængelse af Hjørring Kommunes vedtagelse af ’Energiplan 2.0’. GreenPort North-initiativet forankres i udviklingsselskabet GreenPort North P/S, som skal udvikle og eksekvere aktiviteterne og være katalysator for grøn omstilling og vækst for eksisterende og nye virksomheder på Hirtshals havn. Visionen om grøn energi- og erhvervsudvikling på havnen i Hirtshals har i løbet af de senere år bevæget sig fra idestadiet til konkrete projekter, som igangsættes for at fremme den grønne omstilling og skabe attraktive grønne rammebetingelser på Hirtshals havn.

Samtidig er der igangsat planlægning af en udvidelse af Hirtshals havn, som med en investering på op mod 1 mia. kr. i nye anlæg åbner et vindue for ny og innovativ tænkning omkring grøn havneudvikling og -drift.

GreenPort North understøtter de politiske initiativer omkring sektorkobling samt anbefalingerne fra regeringens klimapartnerskaber om symbiosetænkning og cirkulær økonomi. På EU-plan understøtter GreenPort North målet om omlægning af transportsektoren til vedvarende energi gennem produktion og distribution af grønne brændstoffer som erstatning for fossile brændstoffer.

Ambitionen med GreenPort North er at skabe et unikt kommercielt vækstcenter for maritime og havnerelaterede virksomheder i Skandinavien på havnen i Hirtshals. Med initiativet igangsættes en udviklingsproces, der skal tiltrække nye grønne virksomheder og investeringer til Hirtshals havn, samtidig med at rammebetingelserne optimeres for de eksisterende produktions- og transportvirksomheder på havnen. De grønne investeringer skal realiseres gennem et målrettet arbejde for at skabe en række stærke værditilbud til virksomheder og facilitering af kommercielle samarbejder omkring symbioser og grøn erhvervsudvikling.

Grøn energi som standard i 2027

Ifølge selskabets direktør Steen Hintze er det da også netop GreenPort Norths initiativer omkring sektorkobling og anbefalingerne fra regeringens klimapartnerskaber om symbiosetænkning og cirkulær økonomi, der kommer til at gøre det nye selskab til en betydelig spiller.

- Vi har kort tid på jorden, og i den tid vi har, findes der få øjeblikke, hvor vi har mulighed for at ændre verdens gang. Det øjeblik er nu. Med GreenPort North bygger vi et kommercielt fællesskab, hvor vi vil samarbejde om og demonstrere hvordan vi kan nå klimamålene og samtidig skabe nye grønne forretninger. Fællesskab er en forudsætning for fremgang, for ingen sektorer kan klare at løse klimaforandringerne selv. Transport, landbrug, fiskeri, industri og forsyning – alle skal tænke nyt og grønt, og derfor skal der samarbejdes på tværs, siger Steen Hintze og fortsætter:

- Vi står midt i en ny æra, en cirkulær tid, hvor ikke alt kan regnes ud og kalkuleres fra starten. Vi må prøve os frem. Hos GreenPort North skal der derfor laves innovation og forskes. Vi vil række ud til havne, universiteter, virksomheder på tværs af Nordsøen, Kattegat og Skagerrak. Vi vil samle det i Hirtshals og sammen udvikle nye, grønne løsninger. Som global landsby må vi hjælpe hinanden. GreenPort North vil være det fyrtårn, der finder løsningerne på de fælles udfordringer. Vi vil skabe nye virksomheder, nye jobs, og vende problemerne med klimaforandringerne til nye muligheder, fremgang og vækst for virksomhederne på havnen.

Han tilføjer, at GreenPort North har en ambition om, at grøn energi skal være standard på Hirtshals havn i 2027.

- Det betyder, at vi skal til at se på havnens energistrømme og lave nye modeller for, hvordan vi går det fremover. Vi skal lave en grøn zone i forbindelse med havneudvidelsen, hvor vi producerer brændstoffer til fremtidens transport. På havnen skal der være forsyningssikkerhed af grønne brændstoffer, hvis vi vil have transport ind og ud af havnen i fremtiden. Vi skal samtænke energi og restprodukter, overskudsenergien skal lagres og anvendes på det rigtige tidspunkt. Vi skal kigge på det her på en helt ny måde end hidtil. Vi vil være en one-stop-shop for grønne investeringer, siger han.

Borgmester-glæde

Ifølge Arne Boelt, borgmester i Hjørring Kommune, er det en forudsætning for den grønne omstilling, at der arbejdes med partnerskaber.

- Derfor er jeg glad for, at Hirtshals med GreenPort North har taget det første skridt i forhold til det ansvar. Man har formået at få bundet et partnerskab sammen, som i den grad er noget, der er nødvendigt i den grønne omstilling; at vi går den samme vej og vil det samme, siger Arne Boelt og fortsætter:

- Vi mærkede det i byrådet, da vi i vores ’Energiplan 2.0’ udpegede Hirtshals til at være knudepunkt for grøn energi. Havnene får en særlig rolle, for det bliver her, den grønne omstilling for alvor kommer til at udfolde sig, uanset om det hedder strøm og vind, sol eller biogas.

(Denne artikel er også bragt i Transport Tidende nummer 19/2021).

FAKTABOKS:

GreenPort Norths 5 værditilbud:

  • På Hirtshals Havn skal grøn el, grøn varme, grøn køling, grøn brint og grøn ilt være standardfaciliteter for eksisterende og nye virksomheder. Samtidig skal prisen for energi være attraktiv og konkurrencedygtig med prisen uden for havnens matrikel.
  • GreenPort North-initiativet vil skabe en særlig attraktiv Green Zone for produktion af fremtidens grønne brændstoffer – brint, ammoniak og metanol samt andre grønne produkter.
  • GreenPort North vil indsamle viden om og skabe overblik over ressourcerne og udvikle grønne værdiskabende forretningspotentialer for virksomhederne på havnen gennem samtænkning og fokusering på energisymbioser. Restprodukter og værdistrømme – herunder varme, el, køling og ilt skal lagres eller omsættes til vækstinitiativer på havnens matrikel, eller kan alternativt anvendes i det kollektive forsyningsnet.
  • Der etableres en innovationsplatform for grøn havneudvikling og værdikædesamarbejder. Målet for innovationsplatformen er at indsamle og udvikle viden, som leder til nye initiativer og kommercielle projekter. I en åben innovationstilgang med videndeling i centrum vil GreenPort North indgå partnerskaber med virksomheder, havne, vidensinstitutioner, innovationsmiljøer og myndigheder med henblik på at udvikle nye forretningsmodeller og løsninger på globale udfordringer.
  • GreenPort North vil markedsføre initiativerne på www.greenportnorth.com. Her vil virksomheder gennem partnerskab med GreenPort North få en platform, som forventeligt vil skabe opmærksomhed, udvide netværket og åbne forretningsmuligheder for partnerne.
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Ikea-logistikchef: "Vi må ændre vores forsyningskæder"
Logistikvirksomhed skovler penge ind: “Vi kunne have vækstet endnu mere”
Ny sales manager til DKI Logistics
Kapitalindsprøjtning til Peak Systems
Milliard-opkøb booster transportvirksomhed i USA
Ekspresleverandør har vokseværk

Send til en kollega

0.203