23948sdkhjf

- 2020 skulle være rekordår, men…

Messe-speditør hårdt ramt af manglende aktiviteter, men står uden for hjælpepakker, fordi mange messer finder sted i udlandet.

Ved indgangen til 2020 så året ud til at blive et rekordår for Karlslunde-speditøren Green Fair Logistics, der har specialiseret sig inden for messelogistik.

Ordrebøgerne for året var fyldt, men så kom corona-nedlukningerne, der aflyste langt de fleste messer og skrinlagde alle forhåbninger om et nogenlunde normalt forretningsår.

En travl vintersæson i de første måneder af 2020 betyder, at Green Fair Logistics kommer ud af året med skindet på næsen. Det samme gør sig ikke gældende for et ”katastrofalt” 2021, lyder det.

Omsider i gang igen

- Vi er faktisk på vej til vores første messe i år, lyder det fra Morten Witt og Thomas Reinhard.

Transport Tidende har fanget de to stiftere og medejere af Green Fair Logistics på en telefon i en bil på en motorvej et sted mellem Karlslunde og München.

- Vi glæder os enormt meget til at komme i gang igen, og det samme gør vores kunder. Det er jo efterhånden ved at være længe siden, lyder det.

De to speditøruddannede sjællændere stiftede i 2011 Green Fair Logistics, der tilbyder pakkeløsninger inden for messelogistik. I løbet af de første ti år er det gået stærkt. Selskabet har skabt sig et godt navn i branchen og haft succes med at tilbyde alt fra transport, opbygning og nedtagning af stand, planlægning, organisering, opbevaring og renovering af messemateriale. Herudover også koordinering og fragt af materialet videre til andre messer. Især har Green Fair Logistics skabt sig en kundebase inden for brugskunst og design – en branche, der holder mange messer om året og hvor godset ofte skal videre til en ny messe.

2020 startede godt

- Indgangen til 2020 var fantastisk god. Ordrebogen var fyldt helt op, og vi kunne se frem til et rekordår, siger Morten Witt og tilføjer, at vinter og sommer er årets højsæsoner for de messer, deres kunder kaster sig over.

- I vinterperioden fra januar til februar plejer vi at have flere end 25 messer på tværs af hele Europa. Vi havde også enormt travlt og vi nåede at gennemføre sæsonen, fik vores betalinger og var glade for, at det hele var gået godt. Men vi fik et fingerpeg om, hvor det bar henad, for på den sidste messe begyndte alle pludselig at gå med mundbind. Men det var de bedste måneder i virksomhedens historie og den eneste grund til, at vi kom ud af 2020 med et plus på bundlinjen, lyder det fra Morten Witt.

Han henviser til selskabets netop offentliggjorte årsrapport, hvor det fremgår, at Green Fair Logistics sidste år noterede et fald i bruttofortjenesten på 16 procent til 6,2 mio. kr., mens årets resultat landede på 421.000 kr. mod 1.359.000 kr. i 2019.

Katastrofalt 2021

Men med marts 2020 kom også de globale nedlukninger, der blandt meget andet betød låste døre til verdens messer, konferencer og lignende. For Green Fair Logistics betyder sommersæsonen omkring 15 messer, men i 2020 blev det kun til 4 – og det kun, fordi der i en kort periode blev lukket midlertidigt op.

Green Fair Logistics måtte opsige chauffører, kontorpersonale og freelance messebyggere.

- Vi laver stort set ikke andet end messer, og det er meget sæsonbetonet. Hvis vi skal tilbyde faste chauffører et job året rundt, er vi også nødt til at lave andet, så vi kører også almindelig distributionskørsel i Danmark og de nordiske lande, men det er ikke en særlig stor del af vores samlede forretning, siger Thomas Reinhard.

Han bruger ordet katastrofal om indeværende år, fordi ordrebøgerne i vintersæsonen var fuldstændig tomme. Og mange af de aflyste messer kommer ikke igen, siger han.

- Nogle af de aflyste messer i vintersæsonen er udsat, men ikke mange. Desuden skal man huske på, at vi er stærke inden for brugskunst, hvilket er meget sæsonbetonet og derfor svært at udskyde, siger han.

Ikke udsigt til hjælpepakke

Morten Witt og Thomas Reinhard fortæller, at Green Fair Logistics ikke kan komme i betragtning til politikernes hjælpepakker på grund af geografi.

- Vi står vi på den forkerte side af hegnet, fordi serviceydelser udført i udlandet ikke tæller som tab i omsætningen. 90 procent af vores omsætning stammer fra udenlandske messer, og så er det ligegyldigt, at 98 procent af vores kunder er danske virksomheder. Vi rammes af, at messerne finder sted i udlandet, selv om afregningen finder sted mellem os og danske kunder. Og derfor står vi med et stort problem. Det har vi forsøgt at råbe om hjælp omkring, men er ikke blevet hørt, siger de to speditører og slutter:

- Vi er forstående over for princippet om, at hjælpepakkerne skal beskytte hjemmemarkedet, men vi mener, politikerne også skal have øje for at se problemstillingen i et bredere perspektiv. Selv om vores aktiviteter finder sted i udlandet, er det jo danske arbejdspladser, det risikerer at gå ud over.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125