23948sdkhjf

- Giv vognmændene tid til at omstille sig

Miljøministeren beroliger ITD i spørgsmål om nulemissionszoner.

Eventuelle nulemissionszoner i byerne skal indføres trinvist, så danske vognmandsvirksomheder har en realistisk mulighed for at omstille forretningen.

Det er et af hovedbudskaberne fra brancheorganisationen ITD, der har henvendt sig til Miljø- og Fødevareudvalget på baggrund af regeringsudspillet ’Tættere på – Grønne byer og en hovedstad i udvikling’. Her åbner socialdemokraterne op for muligheden for, at kommuner skal kunne indføre nulemissionszoner, hvor det ikke er tilladt for benzin- og dieseldrevne køretøjer.

Udviklingen af eldrevne motorer til tunge køretøjer er ikke så fremskreden som inden for personbiler, el-lastbiler koster op mod tre gange så meget som en konventionel drevet af fossile brændstoffer og serieproduktionen af el-lastbiler er endnu ikke påbegyndt.

Derfor henvender ITD sig nu til Christiansborg med budskabet om at give danske vognmandsvirksomheder mulighed for at få tid og råd til omstillingen.

Giv vognmænd tid

Organisationen har fire hovedbudskaber, lyder det i henvendelsen til udvalget, som Transport Tidende er kommet i besiddelse af, og som har ITD’s politiske chefkonsulent Lasse Kristoffersen som afsender.

”Nulemissionszoner for erhvervskørsel bør indføres trinvist: En række af de store lastbilproducenter begynder først at levere serieproducerede el-lastbiler fra 2022 og frem. Forventningen er, at der fortsat vil være meget lange leveringstider på køretøjerne på omkring et år. Dertil kommer lange afskrivningsperioder, hvorfor vognmændene ikke bare kan udskifte det eksisterende materiel fra den ene dag til den anden. ITD opfordrer derfor til, at krav til nulemissionszoner indføres trinvist, så der tages højde for teknologiudviklingen og virksomhedernes investeringer i eksisterende materiel”, lyder det.

Herudover foreslår ITD at indføre mulighed for undtagelse eller dispensation til servicekørsel og at opfordre kommuner til at inddrage branchen ved indførelse af nulemissionszoner.

”Det er ITD’s klare opfattelse, at brancheinddragelse ved indførelse af eventuelle nulemissionszoner også vil være til gavn for den givne kommune. Hvis ikke nulemissionszonerne udmøntes optimalt, er der en reel risiko for, at det vil medføre massiv omlastning fra effektive lastbiler til mindre varebiler, hvis ikke branchen inddrages i udmøntningen af nye krav. Det kræver 10 varebiler at erstatte en enkelt lastbil, hvilket vil føre til øget trafik og derved mere trængsel og muligvis flere ulykker”.

Desuden foreslår ITD, at nulemissionszoner skal suppleres med andre tiltag:

”Investeringer i nulemissionslastbiler er ledsaget af en betragtelig anskaffelsespris, og der er i dag ikke den nødvendige ladeinfrastruktur til stede. Det er afgørende for den grønne omstilling af den tunge vejgodstransport, at der nedsættes en støttepulje til indkøb af klimavenlige lastbiler, og at tanknings- og ladeinfrastrukturen indtænkes i infrastrukturforhandlinger”, fremgår det.

Minister beroliger

Ifølge ITD har miljøminister Lea Wermelin svaret organisationen tilbage med et beroligende budskab om, at transport af varer er en vital del af samfundshjulene, der skal opretholdes – også i eventuelle nulemissionszoner.

- Nødvendig erhvervskørsel skal fortsat være muligt i nulemissionszoner. Der vil derfor skulle sikres rammer, som sikrer adgang for nødvendig brug af erhvervskøretøjer, lyder det fra Lea Wermelin, der fortsætter:

- Modellen for nulemissionszonerne er stadig under udvikling, og Miljøministeriet vil være i løbende dialog med de relevante erhvervsorganisationer frem mod fremsættelse af et lovforslag, som skal behandles i Folketinget.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125