23948sdkhjf

Tidligere transportminister Flemming Hansen er død

Det mangeårige konservative folketingsmedlem Flemming Hansen er død 81 år gammel.

Det konservative folketingsmedlem Flemming Hansen, der var transportminister fra 2001-2005 og transport- og energiminister fra 2005-2007 sov stille ind fredag. Det oplyser Det Konservative Folkeparti ifølge telegrambureauet Ritzau.

Femern-tunnelen

Flemming Hansen sikrede sig en varig plads i Danmarks transport historie, da det i slutningen af juni – efter vanskelige forhandlinger- lykkedes ham at opnå en aftale med Tysklands daværende transportminister om en fast forbindelse over Femern Bælt.

Traktaten om Femern-forbindelsen mellem Tyskland og Danmark blev først underskrevet året efter af Flemming Hansens efterfølger transportministerposten Carina Christensen.

Femern-aftalen vakte dog indledningsvis kritik især i Danmark, fordi Flemming Hansen måtte acceptere, at Danmark alene stod for finansieringen af selve den godt 50 millarder kroner dyre forbindelsen, mens Tyskland kun påtog sig ansvaret for de tyske landanlæg i forbindelse med forbindelsen.

Den usædvanlige fordeling skyldtes, at den brugerfinansierede model, som Danmark havde anvendt ved Storebæltsforbindelsen, og som Sverige og Danmark havde anvendt på Øresundsbron, krævede statsgaranteret låntagning i en form, der strider mod tysk lovgivning.

Senere fulgte tyske omfattende tyske protester og en årelang myndighedsgodkendelse i Tyskland.

Det har betydet, at der er gået godt 13 år før Flemming Hansens og Wolfgang Tiefensees aftale fra 2007 blev til det første spadestik til selve tunnelprojektet i januar i år i Rødby.

IC4-skandalen

Flemming Hansen var også med til at iværksætte en række infrastrukturprojekter, der bidraget væsentligt til at øge mobiliteten i Danmark.

Han måtte i sin ministertid modtage megen kritik for DSB’s IC4-passagertog, der blev leveret alt for sent og aldrig kom til at fungere tilfredsstillende.

Anskaffelsen af IC4-togene var dog besluttet i statsminister Poul Nyrup Rasmussens regeringstid i slutningen af 90’erne. En undersøgelse godtgjorde dog, at ansvaret for de mange problemer med de 83 italienske togsæt, hverken lå i Transportministeriet eller hos DSB – men alene hos producenten Ansaldo-Breda.

Derfor har IC4-skandalen ikke påvirket Flemming Hansens politiske eftermæle.

Handel og erhverv

Flemming Hansen byggede videre på sin handelsuddannelse med en merkonomuddannelse. Det sikrede ham posten som chefkonsulent i Danmarks Skohandlerforening i perioden 1963 til 1972. En forening, han senere blev bestyrelsesformand for. Flemming Hansen drev også en række skobutikker, hvor han var direktør for skokæden Holst Sko frem til 2001.

Han blev medlem af Folketinget i 1984 for Det Konservative Folkeparti. Det var især erhvervspolitiske spørgsmål, der havde Flemming Hansens politiske interesse. Derfor var Flemming Hansen også et naturligt valg som de konservatives folketingsgruppes erhvervsordfører.

Arvtager

En post, som i dag besiddes af den ene af Flemming Hansens to sønner, Niels Flemming Hansen, der blev valgt ind i Folketinget i 2019.

Flemming Hansen efterlader desuden sønnen Lars Flemming Hansen, hustruen Birgit Schultz Hansen og fem børnebørn.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.158