23948sdkhjf

Speditør-forventninger styrtdykker

Coronanedlukning førte til massivt volumendrop i marts.

European Freight Forwarding Index - der udarbejdes af Danske Bank Markets - nåede det hidtil laveste niveau  på grund af COVID-19 epidemien.

Indekstallet for de realiserede volumener i marts måned faldt fra 46 i marts 2019 til kun 20 i marts i år. Det er mere end en halvering og viser, at kun 20 ud af 100 europæiske speditionsvirksomheder opnåede uændrede eller stigende volumener i forhold til samme periode sidste år.

Der er også tale om et voldsomt fald i forhold til januar og februar, hvor Corona-krisen endnu ikke for alvor havde slået igennem uden for Kina, der blev ramt af virus-epidemien først.

Det dramatiske volumendrop i marts har da også ført til en hidtil uset pessimisme blandt de europæiske speditions- og logistikvirsomheder, der bidrager med data til Danske Bank Markets speditørindeks.

Kun rekordlave 11 ud af 100 virksomheder forventer uændret eller øgede fragtvolumener i maj måned. Til sammenligning lå forventningsindekset på samme tidspunkt sidste år på 53.

Vej

På vej faldt indekset for de realiserede volumener i marts til 26. Vejgodsspeditørernes forventninger til maj er nede på indeks 14. 

Til søs faldt de realiserede volumener i marts markant i forhold til februar til indeks 16. Forventningsindekset faldt til sølle 6 (seks) for maj.

I luften

Det er heller ikke nogen overraskelse, at luftfragten er hårdt ramt af corona-krisen. Her er indeks for de realiserede volumener i marts faldet til 8. Ser man på forventningsindekset i luften i maner det nede på 17.

Lande

I Danmark faldt indekset for de realisere volumener i marts til 43. Forventningsindekset faldt til 29.

Endnu værre ser det ud i de øvrige nordiske lande. I Sverige faldt indeks for marts til 25 og forventningsindekset for maj til 19.

I Norge faldt indeks for marts til 20 og forventningsindekset for maj til 5.

I Finland faldt indeks for marts til 17 og forventningsindekset for maj til 0. Det vil sige, at ikke én eneste finsk speditør venter bare uændrede volumener i maj. Det er 100 ud af 100, der forventer faldende godsomsætning i maj.

I Tyskland er tallene med 13 og 0 (nul) endnu værre. Det ser lidt bedre ud i Storbritannien med 20 og 10, mens Benelux overhaler Tyskland med indekstallene 10 og 0. 

Helt fortvivlende er situationen i Østeuropa, hvor ingen oplevede blot uændrede volumener i marts i forhold til februar og ingen forventer forventer uændrede eller øgede volumener i maj.

Schweiz skiller sig ud med lavere tilbagegang - her er tallene 33 og 33.

I det øvrige Europa blev indekstallene henholdsvis 25 og 0.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141