23948sdkhjf

Vindbranchen efterlyser klarhed

WindEurope mener ikke, europæiske regeringer er klare nok i spyttet i forhold til deres ambitioner for vindenergi.

Europæiske regeringer bør være mere gennemsigtige, i forhold til hvad deres ambitioner er for vedvarende energi.

Sådan lyder meldingen fra organisationen WindEurope, der samtidig glæder sig over, at flere investorer har fået øjnene op for vindenergi.

Flere MW for pengene

I 2018 investerede europæiske lande intet mindre end 27 mia. euro, cirka 202 mia. kr., i nye vindfarme.

Det skriver WindEurope i organisationens årlige ”Financing and Investment Trends” -rapport.

Det investerede beløb varierer ikke meget fra tidligere år, men takket være omkostningsreduktioner, særligt inden for offshore vind, finansierer beløbet i 2018 rekordstore 16,7 GW ny vindkapacitet. Heraf stod offshore vind for de 4,2 GW.

1 MW ny onshore vind kapacitet kræver nu en investering på 1,4 mio. euro, hvor investeringen i 2015 lød på 2 mio. euro. Inden for offshore vind krævede 1 MW i 2018 en investering på 2,5 mio. euro, hvor samme tal i 2015 lød på 4,5 mio. euro, lyder det fra WindEurope, der forklarer branchens modenhed og konkurrencedygtighed som vigtige faktorer i forhold til at tiltrække investorer.

Administrerende direktør i WindEurope, Giles Dickson:

- Vindenergi fik 60 procent af alle nye investeringer inden for kapacitet i energiproduktion i Europa sidste år. Derudover blev det et rekordår for finansiering af mængden af ny kapacitet inden for vindenergi. Omkostningsminimering betyder, at investorer nu får flere MW per investeret euro. Desuden er långivere mere trygge omkring risici, så finansieringsomkostningerne falder også, siger han.

Langsom proces

Desuden blev der investeret 24,1 mia. euro i opkøb af vindfarme, hvilket er langt mere end foregående år. Storbritannien investerede mest i vindkapacitet, mens Sverige investerede næstmest.

- Men Europa må fortsætte med at investere betragtelige summer i vind, hvis vi skal nå målet om 32 procent vedvarende energi i 2030. Pengene er derude. Men der er ikke tilstrækkeligt med profitable projekter. Et problem er tilladelser: Processerne er langsommere og mere komplekse, end de tidligere har været. Endnu et problem er manglen på gennemsigtighed i regeringers planer for vedvarende energi, siger Giles Dickson.

WindEurope fremmer udviklingen af vindenergi i Europa og på verdensplan. Organisationen har flere end 400 medlemmer i over 50 lande.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Nye beregninger: Endnu en bombe sprænger under mærsk-motorvejen
Mens transportsektoren skriger på arbejdskraft: Bøvl med køreprøver skaber flaskehals
TikTok saver i modebranchens lange forsyningskæder
Panamakanalen i alarmberedskab: Skibstrafikken truet af tørke
Hurtigere i gang med ny lagerautomat fra Knapp
Politikere frygter at Femern-forbindelsen bliver mest for lastbiler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156