23948sdkhjf

Kølig spedition med varme værdier

JN Spedition fejrer 50 års jubilæum.

Som lokal speditionsvirksomhed nød JN Spedition i Herning godt af lokalområdets tekstilproduktion fra selskabets stiftelse i 1968 frem til cirka midten af firserne.

Da en stor del af tekstilproduktionen rykkede til varmere himmelstrøg, måtte firmaet midt i ”fattig-firserne” finde andre heste at spille på, og med Ove Søltoft bag rattet som direktør kastede man sig over temperaturreguleret transport til de skandinaviske lande.

I dag er JN Spedition en af landets førende speditionsvirksomheder inden for temperaturfølsomt gods med en alsidig vognpark og højlagre med køl, frys og varme i Herning og Køge med samlet kapacitet til omkring 15.000 paller.

Fra tøj til fødevarer

JN Spedition blev stiftet af Jørgen Nielsen i Herning i 1968, men i 1975 blev virksomheden opkøbt af Frederikshavn Speditionsforretning, hvor Ove Søltoft var startet som lærling i 1972. Efter ti år som medarbejder trådte Ove Søltoft ind i ejerkredsen i 1985, på et tidspunkt hvor forretningens fremtid var truet af, at kunderne i tekstilindustrien flyttede produktionen til udlandet.

- Da jeg startede, var det tekstil og beklædning, der udgjorde størstedelen af forretningen, men da produktionen flyttede til udlandet i slutningen af 70’erne og starten af 80’erne, forsvandt volumen. Vi skulle finde ud af, hvad vi så skulle leve af, og så slog vi os på fødevarer. Vi lavede en kovending, hvor vi gik fra tørgods til temperaturfølsomme produkter – særligt fødevarer. Det var langtfra problemfrit, for det er jo et helt andet forretningsområde, når man skal arbejde med temperaturfølsomt gods, og dengang var kølebilerne ikke, hvad de er i dag. De var meget dyrere, og der var ikke særlig stort udvalg, siger Ove Søltoft.

Skridtet fra tekstiler til fødevarer skulle dog vise sig at være en endog meget fornuftig disposition. Selskabet udvidede servicen til også at omfatte temperaturregulerede opbevaringsløsninger, og i dag omfatter JN Spedition også en afdeling i Køge med stort højlager, der sammen med afdelingen i Herning tilbyder en kapacitet på i alt cirka 15.000 pallepladser. Virksomheden har ingen egne biler, men beskæftiger 35 medarbejdere, der i samarbejde med de tilknyttede skandinaviske vognmænd sørger for transporten af omkring 6.000 paller i døgnet i Danmark, Finland, Norge og Sverige.

Moralsk værdisæt

I slutningen af 2018 fejrede JN Spedition således 50 års jubilæum. Begivenheden blev fejret med personalet i privat regi, hvor samtlige medarbejdere fik en ekstra stor julegave i form af en skattefri kontant bonus.

- Det skulle fejres på behørig vis, for jeg tror ikke, særlig mange speditionsvirksomheder – eller virksomheder generelt – bliver 50 år. Det var også en fejring af, at vi har en god arbejdsplads, og det ses også ved, at vi har medarbejdere, der har været ansat mellem 15 og 30 år samt vognmænd og chauffører, der også har kørt for os i mange år, siger Ove Søltoft.

Han tilføjer, at JN Spedition kun er blevet så gammel, fordi virksomheden har formået at holde fast i nogle helt klare retningslinjer for virksomhedsdrift. I løbet af interviewet med direktøren får man således en helt klar fornemmelse af en virksomhedsleder, hvor etik og moral er i højsædet i driften, og hvor der derfor også udtrykkes indignation over nogle af de aktuelle sager fra dansk erhvervsliv, hvor visse finansielle virksomheder og en vis vognmandsvirksomhed har drevet forretning på en facon, der af de fleste vil betegnes som moralsk forkasteligt.

- Man bliver kun 50 år, hvis man holder, hvad man lover, og behandler kunder og medarbejdere ordentligt. Jeg tror på, at har man som virksomhed ikke styr på sine dyder, normer og moralbegreber, så overlever man ikke, siger Ove Søltoft og tilføjer, at det også er vigtig for ham, at selskabets samarbejdspartnere har samme moralkodeks som JN Spedition.

- Jeg skal kunne se mig selv i spejlet. Jeg skal svare for mit, stå til regnskab for mine handlinger og vi skal kunne se vores ægtefæller i øjnene, når vi ser nyhederne om aftenen, og sige, at vi ikke er med i al det svineri, der foregår i branchen, siger Ove Søltoft.

Direktøren tilføjer, at JN Spedition udelukkende benytter sig af danske chauffører i kombination med samarbejdspartnere inden for finsk, svensk og norsk indenrigskørsel. Miljø og bæredygtighed betyder desuden meget i virksomheden, siger Ove Søltoft.

- Vi skifter løbende traileren ud, fordi udviklingen i kølemaskiner går stærkt. Vi har hele tiden det sidste nye i materiel og så høje standarder som muligt. Hvis vi hele tiden har det sidste nye, der ikke sætter så stort aftryk på miljøet, så har jeg det godt, lyder det fra direktøren, der samtidig afslører, at JN Spedition regner med, at selskabet etablerer nybyggeri i 2019 eller 2020 i tilknytning til de eksisterende faciliteter i Køge.

JN Speditions historie

1968: Jørgen Nielsen grundlægger selskabet.

1975: JN Spedition overtages af F.S.F. – Frederikshavn Speditionsforretning, og Ove Søltoft ansættes.

1985: Ove Søltoft kommer ind i ejerkredsen.

1986: Firmaet går fra industrigods til temperaturgods til Sverige, Norge og Finland.

2000: Ove Søltoft overtager firmaet, men sælger henholdsvis 10 og 15 procent af aktierne til Per Thastrup Kristiansen og Henrik Jagd Nielsen.

2011: JN Spedition etablerer sig i Køge med 650 kvadratmeter administrationsbygning og 50.000 kubikmeter temperaturreguleret højlager.

I dag: Virksomheden er opdelt i selvstændige aktieselskaber; JN Spedition A/S og JN Køl & Frys A/S i Herning samt JN Spedition Øst A/S og JN Køl & Frys Øst A/S i Køge.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156