23948sdkhjf

- Vi bliver overhalet, hvis vi ikke udvikler os

Opkøb og globale afdelinger skal ruste YOYO Global Freight til fremtidens konkurrence.

Efter blot ni år i speditionsbranchen er YOYO Global Freight blevet en vigtig spiller i den mellemtunge hjemlige speditørklasse.

I april modtog den Odense-baserede speditions- og logistikvirksomhed den femte Gazellepris i træk, og med det seneste opkøb af Trans-Air Danmark breder YOYO sig nu over i alt fem afdelinger – to af disse uden for landets grænser.

Filosofien lyder på vækst i fornuftig hastighed, en høj grad af tilgængelighed for kunderne og at skabe en virksomhed, hvor det er sjovt at gå på arbejde.

Hurtig vækst

YOYO blev stiftet ultimo 2009 af Launy Kristensen, og i starten af 2010 blev Kasper Andersen medejer. De to direktører har siden skabt en virksomhed med vækstrater, som de fleste virksomheder ville misunde. Succesen er derfor helt bogstaveligt vokset hurtigere end de fysiske rammer, og således flyttede selskabet efter sommerferien ind i eget, nyopførte domicil på C. F. Tietgens Boulevard i Odenses Tietgenbyen. Det nye hovedkvarter er hjemsted for selskabets stabsfunktioner marketing, it og økonomi med 25 medarbejdere, mens cirka lige så mange ansatte driver YOYO’s afdelinger i København, Aalborg, Stavanger og New York.

- Vi var vokset ud af de gamle lokaler. Så vi tog en beslutning om at købe grunden og senere opføre denne bygning. Det var aldrig meningen, at vi skulle investere i mursten, men virksomheden ville være begrænset i sin vækst, hvis ikke vi fik nye omgivelser, siger direktør og medejer Kasper Andersen, der som uddannet speditør har en fortid hos en række speditionsselskaber i Odense, Billund og Herning, inden han blev selvstændig, men som kalder sig ”fynbo med stort F”.

Han forklarer om virksomhedens navn, at der ikke ligger nogen større filosofi bag, end at det skulle være internationalt og let genkendeligt. Og når en stor andel af virksomhedens forretning skulle vise sig at blive ad hoc, hjælper det at have et navn, der i kundernes bevidsthed er let at huske.

Bedre tilgængelighed

YOYO Global Freight blev skabt på et fundament af ønsket om at ville servicere de kunder, der følte, de druknede i mængden hos de største speditionskoncerner, at tilbyde disse en højere service med fokus på gode it-løsninger og at skabe merværdi i form af rådgivning, service og tilgængelighed.

- Jeg ved ikke helt, om vi nu selv er blevet én af de store i branchen – vi er måske i mellemklassen – men vi konkurrerer i hvert fald mod de største, der har over 500 ansatte. Så vi er da helt klart blevet en anden virksomhed, end vi var for ni år siden, for det er gået rigtig stærkt. Vi har været dygtige til at ramme nogen nicher, gode til at holde fast i vores grundværdier, dygtige til at holde fast i vores medarbejdere og skabe en kultur med frihed under ansvar og hvor man skal kunne gøre en forskel. Det lyder måske som en floskel, men det dyrker vi meget. Vores dna er, at vi vil skabe en virksomhed, hvor det er sjovt at gå på arbejde. Vi skal behandle hinanden ordentligt, tale pænt til hinanden og levere en ekstraordinær service til vores kunder, siger Kasper Andersen og tilføjer, at det med at skabe en ekstraordinær service i transportbranchen kan være svært.

- Vi er i en branche, hvor vi leverer en serviceydelse fra A til B. For kunderne er det en selvfølge, at vi henter og leverer til det aftale tidspunkt, og så kan det være svært at gøre noget ekstraordinært. Men det formår vi alligevel at gøre, eksempelvis i form af tilgængeligheden til os, personlig kontakt, tæthed til kunden og at bidrage til at udvikle kundernes forretning. Men vi tror også på, at vi er i en branche, hvor vi bliver overhalet, hvis ikke vi udvikler os. Vi kan ikke bare læne os tilbage og passe på det, vi har, for vores kunder forventer også, at vi udvikler os, siger direktøren.

Fornuftige opkøb

For kort tid siden købte YOYO det københavnske selskab Trans-Air Danmark – komplet med medarbejdere, lokaler og kundeportefølje. Det var YOYO’s tredje opkøb, men selskabet har gået lidt stille med de to første, da det var ganske små virksomheder, hvor man blot købte aktiviteterne.

Ud over afdelingen i Aalborg har selskabet derudover etableret sig i henholdsvis Stavanger og New York. Baggrunden for etableringen af de udenlandske afdelinger var blandt andet, at YOYO ikke følte, deres tilknyttede agenter i de to lande præsterede på det forventede høje niveau.

- Norge er et nærmarked, og på daværende tidspunkt havde vi en del offshore-kunder med mange aktiviteter deroppe. Vi havde modet og fandt en rigtig god mand til at sætte det i gang, og han er også landechef deroppe i dag. I USA var det lidt samme grundfilosofi, der havde baggrund i, at der var nogle aktiviteter, vi gerne ville fastholde, siger Kasper Andersen, der ikke vil afvise, at YOYO breder sig yderligere.

- Vi har bestemt ambitioner om flere kontorer, men jeg kan ikke sætte en dato på. Vi har lige lavet opkøb i København, som er vigtigt for os at prioritere. Uanset om vi taler om kunder eller kollegaer, er det vigtigt, vi får dem inkluderet ordentligt i virksomheden. Det er en del af vores strategi at vækste gennem opkøb, men det skal være de rette opkøb. Vi har været dygtige til at finde virksomheder, hvor personalesammensætningen har passet til det, vi gerne vil. Vi har en ambition om at lave et par opkøb yderligere inden for de næste 3-5 år, siger direktøren.

Ledelse på afstand

Han tilføjer, at ønsket om vækst i en fornuftig hastighed først og fremmest bunder i, at kunder og medarbejdere skal kunne følge med, da det vigtigste er at opretholde et højt serviceniveau.

- Vores store udfordring i øjeblikket er ledelse på distance og at være én samlet virksomhed, der spiller på samme hold, men på flere forskellige adresser. Men vi tror også på at have stor grad af lokal indflydelse. Hvad der virker i Norge, er ikke altid det samme, der virker i Danmark. Der skal være mulighed for, at de lokale afdelinger føler, at de driver egen forretning, hvor de selv er ansvarlig for budgetter.

Nogen ting styres selvfølgelig centralt, men der skal være en rigtig stor grad af lokal frihed. Hvis de hele tiden skal ringe til Odense for at få lov til at gøre noget, fjerner vi lidt af det entreprenante, som vi egentlig er bygget ud af, siger Kasper Andersen.

Direktøren forventer, at YOYO i 2018 præsterer en omsætning på + 20 procent mod 2017 – og endnu mere på bundlinjen.

- Det skal dog siges, at vi primo 2018 holdt lidt igen med ansættelser, for vi havde ikke pladsen, inden vi flyttede. Så personaleomkostningerne var lidt lave på det tidspunkt i forhold til aktiviteten. Det høster vi billige frugter af nu. 2018 bliver rekordår, men det bliver svært at leve op til i 2019, der i højere grad bliver et stabiliserings-år. Hvis vi kan lave tilsvarende resultat næste år, er vi meget tilfredse, siger Kasper Andersen.

(Denne artikel er også bragt i Transport Tidende nummer 23).

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125