23948sdkhjf

Møde om rasteplads-rationering

Skarp kritik af planer om tidsbegrænset lastvognsparkering på statens rastepladser.

Af Lars Myrup Lassen

Når transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen i dag holder møde for transport-ordførerne fra regeringspartierne og Dansk Folkeparti, om tidsbegrænset lastbilparkering på rastepladserne langs motorvejene, så bliver der også plads til at lytte til de stærkt kritiske røster fra transportbranchen.

- Inden vi vedtager et forslag, der har ganske drastiske konsekvenser for transportbranchen, så syntes jeg kun det er fair, at vi tager os tid til at høre 3F og de andre parter i sagen. Det er jo dem, der skal leve med konsekvenserne mange år frem i tiden, siger Kristian Pihl Lorentzen til Transport-Tidende.

Speditør og vognmand

En af de kritiske røster på mødet bliver Vendelbo Spedition, der er medlem af Danske Speditører, fra Hjørring. Her vil virksomhedens adm. direktør og medejer, Jesper Bundgaard Madsen, fortælle om de dramatiske konsekvenser af tidbegrænset parkering for lastvogne på rastepladserne langs motorvejen, vil have for Vendelbo Spedition.

- Vendelbo Spedition er både en speditionsvirksomhed og en vognmandsvirksomhed, der Udelukkende kører med dansk indregistrerede biler og danske chauffører. Vores chauffører bliver ramt lige så hårdt, som udenlandske chauffører af det her forslag, siger Jesper Bundgaard Madsen siger til Transport-Tidende.

Han påpeger, at erhvervet er i forvejen underlagt meget faste rammer for driften i form af køre- og hviletidsreglerne, og EU’s arbejdstidsdirektiv.

Jesper Bundgaard Madsen fortæller, at forslaget om grænser for den tid lastvogntog må holde parkeret på de statsejede rastepladser ved motorvejene, har vakt stor debat internt i firmaet.

- Alle både speditører, disponenter og chauffører mener forslaget er fuldstændigt tåbeligt.

Trist eksempel

Vendelbo Spedition har et lastvogntog i fast trafik mellem Nordjylland og Greve ved København. Chaufføren starter dagen med at laste stykgods et eller flere steder i Nordjylland, inden kursen sættes mod Greve. Når chaufføren når over Storebæltsbroen er dagens køretid tæt på at være brugt op. Derfor tilbringer vogntoget og chaufføren typisk aftnen og natten på en rasteplads ved motorvejen på Midtsjælland – eksempelvis ved Sorø.

- Indfører man en tidsbegrænset parkering på 11 timer, som det er foreslået, så skal vores chauffører forlade rastepladsen allerede mellem klokken fire og fem om morgenen. De kan bare ikke få losset godset i Greve før tidligst klokken syv, fortæller Jesper Bundgaard Madsen, og fortsætter.

- Når chaufføren er presset til at starte med at bruge af sin køretid så tidligt på dag to, så skal han også starte tidligere på sit døgnhvil på 11 timer. Det betyder, at han ikke kan nå hjem til Hjørring og familien. Han er heller ikke klar til at køre ud næste morgen på en ny tur til Greve, siger forklarer Jesper Bundgaard Madsen og tilføjer.

- Det holder slet ikke nogen steder og er fuldstændigt tåbeligt. Det vil være ødelæggende for transporterhvervet i Danmark, hvis tidsbegrænsningen ikke bliver på mindst 24 timer.

Tvivler på nytten

Jesper Bundgaard Madsen lægger dog ikke skjul på, at han tvivler på at de 24 timers p-tid – som fagforbundet 3F taler for, gavner danske chauffører og vognmænd.

- Et stort antal lastbiler bliver tvunget til at parkere ved de få transportcentre, der er og i industrikvarterer rundt omkring. Her er der slet ikke plads eller de fornødne faciliteter til chaufførerne. Det er meget svært at tro på, at det her forslag reelt handler om at skaffe bedre forhold for danske chauffører – det vil tvært imod ramme både danske og udenlandske chauffører og højst flytte problemerne andre steder hen, siger Jesper Bundgaard Madsen og slutter:

- Som dansk vognmand og speditør burde jeg være tilhænger af et forslag, der angiveligt skal gavne danske lastbiler og chauffører. Men det rammer alle – danske som udenlandske. Selv om en p-tid på 24 timer vil være til at leve med for de fleste danske transportvirksomheder virksomheder, så er det først og fremmest protektionisme. Det møder jeg i forvejen rigeligt af, når vi har biler, der kører til udlandet. Blandt andet i form af krav om dokumentation, for at vi opfylder de forskellige mindstelønskrav.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14