23948sdkhjf

Danske eksportvirksomheder nedjusterer

Pessimismen i eksportvirksomhederne er lavere end forventet.

Ordrebeholdningen er faldet og pessimismen steget hos de danske eksportvirksomheder, viser kvartalets Eksportbarometer. Men ifølge cheføkonom overrasker det, at forventningerne trods alt ikke er nedjusteret yderligere.

I løbet af de sidste tre måneder er eksportordrebeholdningen faldet blandt de danske eksportvirksomheder. Det viser Eksportbarometer for fjerde kvartal, som Jyske Bank og Danish Export Association har foretaget blandt mere end 300 topledere fra danske eksportvirksomheder.

Næste tre måneder

Forventningerne til ordretilgangen i de kommende tre måneder er ligeledes dalet, men ikke så meget, som man ifølge Niels Rønholt, der er cheføkonom i Jyske Bank, kunne forvente.

– Vi havde regnet med, at virksomhederne ville reagere kraftigere på, at forbrugerne er udfordrede og ekstremt pessimistiske på grund af høje renter og den markante inflation. Undersøgelsen viser, at virksomhederne er blevet lidt mere pessimistiske, men ikke så meget, som vi havde ventet at se, siger Niels Rønholt, der forventer, at eksportvirksomhederne i den kommende tid over en bred kam vil opleve, at efterspørgslen dykker, og produktionen skal nedjusteres,

Hos Danish Export Association, der har 700 danske eksportvirksomheder som medlemmer, deler man den fremtidsudsigt.

- I kølvandet på pandemien er mange af vores medlemsvirksomheder kommet ind i en supply-krise henover 2021 og 2022, hvor det har været svært at skaffe varer og arbejdskraft nok til at imødegå det store behov, som har været på markedet. Nu står mange af virksomhederne til gengæld i en situation, hvor de har fyldte lagre, som skal afsættes i et marked, som måske kører knapt så hurtigt som tidligere, siger Henrik Mørkholt Sørensen, der er bestyrelsesformand i Danish Export Association.

Efter svært marked kommer vækst

På trods af udsigten til et svært marked bevarer eksportvirksomhederne optimismen:

– På længere sigt har vi store forventninger til, at dansk eksport vækster. Vi har innovative løsninger, og mange af de aktuelle problemstillinger – den grønne omstilling og energitransformationen – tapper direkte ind i områder, som danske virksomheder har rigtig gode muligheder for at gå ud og tage markedsandele i, siger Henrik Mørkholt Sørensen, bestyrelsesformand i Danish Export Association.

Råvaremanglen daler

Ifølge Eksportbarometer er råvaremanglen for andet kvartal i træk faldet markant. Andelen af eksportvirksomheder, der fremhæver råvaremangel som en faktor, er dalet fra 49 procent i 3. kvartal til bare 29 procent i 4. kvartal.

– Forsyningskæderne glider bedre nu end tidligere, og fragtraterne er faldet markant, så varerne har langt nemmere ved at komme frem. Men samtidig har vi en krise under opsejling, så folk holder på deres penge, efterspørgslen falder, og dermed daler behovet for råvarer, forklarer Niels Rønholt.   /Smir

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141