23948sdkhjf

Næsten én million kvadratmeter ledige lagerlokaler

Erhvervsejendomsmæglere ser ingen tegn på fald i interessen efter lager-kvadratmeter.

Selv om de økonomiske udsigter er fyldt med blytunge skyer, så er der ikke tegn på dalende interesse efter lager-, logistik og produktionskvadratmeter.

Det skriver ejendomstorvet.dk.

Erhvervsmæglerportalen oplyser, at antallet af ledige lager, logistik-, produktions- og værkstedskvadratmeter er nede på under én million kvadratmeter. Det er det laveste antal nogensinde, siden ejendomstorvet startede med at offentliggøre tallene.

Tomgang

Tomgangen eller udbuddet af ledige lokaler til lager, logistik, produktion og værksteder er gennem det seneste år faldet med næsten 28 procent og udgør dermed blot 997.300 kvadratmeter. Det viser nye data fra Ejendomstorvet.dk, landets største portal for erhvervslokaler.

- For første gang nogensinde er udbuddet under én million kvadratmeter. I forhold til landets samlede lager- og logistikarealer på 75,2 mio. kvadratmeter svarer det aktuelle udbud til 1,3 procent – det laveste vi har registreret i de næsten 20 år, vi har data for erhvervslokaler. Da tingene så værst ud for erhvervslivet, nåede udbuddet af ledige lokaler helt op på 6 procent – det var i 2011, to-tre år efter at finanskrisen ramte landet, siger Jakob Wegener, administrerende direktør for Ejendomstorvet.dk.

Portalen bliver drevet på foreningsbasis af erhvervsmæglerne i Danmark uden krav om overskud – ligesom "søsterportalen" Boligsiden.dk. På landsplan er over 8.300 erhvervslejemål og ejendomme lige nu udbudt via Ejendomstorvet.dk; heraf er 968 lagerbygninger, logistikejendomme, fabrikshaller og værksteder, fordelt over hele Danmark.

To af landets store erhvervsmæglere vurderer, at et yderligere fald i udbuddet er sandsynligt – dermed kan der blive endnu hårdere kamp om ledige lokaler. Selv om der er begyndt at være en del nybyggeri, og selv om mørke skyer er ved at samle sig over dansk økonomi med fx den højeste inflation i årtier, kraftige rentestigninger og krig i Europa.

- I øjeblikket bliver selv ældre og måske utidssvarende ejendomme lejet ud, både til lager og let industri. Økonomien bremser formentlig lidt op, men vi har stadig et højt forbrug i samfundet og en høj beskæftigelse, så vi er slet, slet ikke der, hvor erhvervslivets behov for kvadratmeter falder i hvert fald de næste 6-12 måneder. Desuden omlægger flere kommuner gradvis ældre erhvervsarealer til boligområder, og derved forsvinder mange erhvervsejendomme de kommende år, især på den københavnske vestegn langs den kommende letbane, siger Stig Plon Kjeldsen, analysechef hos Nordicals.

- Virksomhederne har brug for mere plads, og de tager alt det, de kan få fat i. I øjeblikket oplever vi det usædvanlige fænomen, at virksomheder er villige til at betale mere i leje for ældre lokaler, som de kan flytte ind i nu, end hvad de skal betale for topmoderne lokaler, som de må vente 6-12 måneder på, før lokalerne står færdige. Efterhånden er en del nybyggeri i gang, men vi hører også om udfordringer med stigende byggepriser og om forsinkelser, fordi der mangler arbejdskraft og nogle gange også materialer, og fordi der har været flere konkurser i byggebranchen, siger analysechef Dragana Marina fra CBRE.

Næsten 63 procent af landets samlede lokaler til lager, logistik og produktion ligger i Jylland, fordelt med 14,7 mio. kvadratmeter eller næsten en femtedel i Sydjylland inklusive det meste af Trekantområdet. En sjettedel eller 12,7 mio. ligger i Østjylland, og knap 10 mio. eller 13 procent i både Vestjylland og Nordjylland.   /Smir

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.189