23948sdkhjf

ITD: Vejafgift er benspænd for den grønne omstilling

Trods gode hensigter kommer ny afgift ikke til at virke, lyder det fra brancheorganisationen.

Den ny CO2-afgift på lastbiler, som regeringen præsenterede fredag, er ikke en blomst, der er groet i ITD’s have.

Ifølge brancheorganisationen er det et fejltrin, at afgiften ikke følges op af støtteordninger til grøn omstilling af lastbiler. For selvom der åbnes for at køre med længere og tungere lastbiler, vil afgiften stadig være en skatteskrue, som fører til højere priser på transport og i værste fald forsinker den grønne omstilling af lastbiler, lyder det.

For trods de gode hensigter kommer afgiften ikke til at virke. Årsagen er, at der i dag og heller ikke i 2025 vil være et realistisk grønt alternativ til diesellastbilerne.

- Vi er skuffede over, at den nye kørselsafgift på lastbiler blot viser sig at være endnu en skatteskrue. For reelt er det blot en ekstra skat, der straffer et i forvejen presset erhverv, siger administrerende direktør i ITD, Jesper Høgh Bach, og fortsætter:

- For det er en stor fejl at indføre en afgift, som kommer til at koste vognmændene 1 mia. kr. om året, uden at bruge indtægterne fra afgiften til, at vognmændene rent faktisk kan investere i grønne lastbiler. El-lastbiler koster i dag tre gange så meget som en tilsvarende diesellastbil, og de er kun egnede til distributionskørsel – altså på de kortere distancer. Derfor er den eneste mulighed for vognmændene at betale prisen og fortsætte i diesellastbilerne, siger Jesper Høgh Bach.

Med aftalen gives mulighed for at køre med længere og tungere lastbiler fra 2025. Men det opvejer langt fra de omkostninger, vognmændene nu skal betale af egen lomme i afgift, siger han.

- Nogle vognmænd vil kunne udnytte de effektiviseringer med længere og tungere lastbiler, der også kommer med aftalen. Men samlet set bliver afgiften en byrde for erhvervet, siger Jesper Høgh Bach.

ITD opfordrer til, at de penge, der kommer ind på kørselsafgifterne, føres tilbage til erhvervet, så vognmændene har økonomisk mulighed for at købe grønne køretøjer.

- Vi opfordrer stadigvæk regeringen og transportminister Trine Bramsen til at komme i arbejdstøjet med den reelle grønne omstilling af vejtransportbranchen. Lige nu kører der meget få el-lastbiler i Danmark, og det ændrer man ikke på ved blot at pålægge en afgift – tværtimod. Det gør det faktisk endnu mere vanskeligt at finde råderum i budgettet til indkøb at grønne lastbiler, siger Jesper Høgh Bach.

Øget omlastning til varebiler

Med aftalen vil regeringen fra 2027 inkludere lastbiler ned til 3,5 ton i afgiften. Dermed undtages en stor gruppe af køretøjer, der kører godstransport, nemlig varebilerne.

- Der er et stort hul i den afgiftsmodel som regeringen og partierne har besluttet. For når varebiler, som i stigende grad kører med gods, ikke skal betale afgiften, så vil en del af godstransporten ganske naturligt flytte fra lastbiler til varebiler. Og det er et problem både for klima og trængsel, da godstransport med varebiler kræver flere køretøjer og udleder mere CO2 per enhed, siger Jesper Høgh Bach.

/anga.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.393