23948sdkhjf

Femern som gateway til Nordeuropa

String vil markedsføre Nordeuropa som Green Hub.

Politiske repræsentanter fra hele Nordeuropa mødes fredag for at diskutere, hvordan den nye Femern-forbindelse kan gøre området til foregangsregion for grøn innovation.

Det skriver String, der er en politisk medlemsorganisation i Nordeuropa. String forbinder 13 byer og regioner for at skabe grøn vækst, accelerere implementering af den grønne omstilling og skabe en høj livskvalitet for 14 millioner borgere. Den fælles vision er at skabe en verdensførende megaregion. For at opnå dette vil String markedsføre Nordeuropa som en Green Hub, der lever af at producere, anvende og eksportere grønne løsninger og som er verdensførende i grøn omstilling af transportsektoren.

”En region, der lever af at producere, gennemføre og eksportere grønne løsninger”. Således beskriver Daniel Günther, Slesvig-Holstens ministerpræsident, visionen for String.

Og de ambitiøse målsætninger kommer også til at dominere under det forestående møde, hvor politiske repræsentanter for de regioner og byer, som indgår i String, deltager. I løbet af to dage skal de drøfte, hvordan de når i mål med en af de mest visionære grønne agendaer i Nordeuropa. På dagsordenen er blandt andet etableringen af en Green Hub, der skal fremme bæredygtige investeringer på tværs af regionen samt konstruktionen af en sammenhængende kæde af tankstationer med brint, så den tunge trafik, der er uegnet til at køre på el, også kan blive grøn.

Og med etableringen af Femern-tunnelen er porten åbnet til et væld af innovative muligheder for hele Nordeuropa. Forbindelsen formindsker transporttiden og reducerer presset på vejnettet samt udledningen af drivhusgasser markant – men øger samtidig mulighederne for vidensdeling, adgang til kvalificeret arbejdskraft og eksport på tværs af hele det nordeuropæiske transportnet. Men for at udnytte vækstpotentialet er det nødvendigt at anvende forbindelsen som løftestang for en sammenhængende og grøn megaregion – således at nogle af verdens mest innovative virksomheder, som området rummer, fortsat har de bedste vilkår.

Heino Knudsen, regionsrådsformand for Region Sjælland, ser et stort potentiale:

- Vi har en helt særlig mulighed for at fremme samarbejdet på tværs af grænser til gavn for hele regionen og se markante resultater, hvis vi udnytter de muligheder for grøn omstilling, som den nye forbindelse bringer med sig.

Mødet afholdes nær Rødbyhavn, hvor den danske side af Femern-forbindelsen udspringer fra. De deltagende delegationer har vist stor interesse i den danske statsgarantimodel, som Femern-forbindelsen bygges efter. Blandt andet fordi der med statsgaranterede lån kan bygges ny bæredygtig infrastruktur, uden at der skal tages penge fra andre infrastrukturprojekter – eftersom lånene betales tilbage over tid med indtægter fra brugerne.

Den model har blandt andet været anvendt i forbindelse med opførslen af Øresundsbroen, og regionsformand for hovedstaden, Lars Gaardhøj, understreger vigtigheden af de stærke forbindelser:

- Hvis vi skal følge med udviklingen og fremtidssikre vores region, er det vigtigt at have fokus på at styrke rammerne omkring samarbejdet med vores naboer. /anga.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.12