23948sdkhjf

Skal tomkørsel for alvor i skammekrogen?

Fremtidens Logistik 2021: Klimakrav kan gøre samarbejde med konkurrenter nødvendigt.

Fokus på effektiv udnyttelse af kapacitet har altid været, og er fortsat, et af fokusområderne for Danske Speditørers medlemsvirksomheder. Men skrappe klimakrav kan føre til en radikal omvæltning i transport- og logistikbranchen – tæt samarbejde med konkurrenter for at mindske tomkørslen markant.

For ineffektiv logistik er årsag til unødvendige emissioner, trængsel på vejene og øget luftforurening. På trods af mange forsøg med ny teknologi, virksomhedsfusioner og adhoc samarbejde mellem konkurrenter er uudnyttet kapacitet stadig en stor udfordring for virksomhederne såvel som for miljøet.

Krav fra klimabevidste myndigheder, kunder og borgerne vil i fremtiden lægge stærkt pres på speditørerne for at levere markante forbedringer og et mindre klimaaftryk i fremtiden. Her er Collaborative Logistics et interessant bud på, hvordan branchen skaber håndgribelige CO2-forbedringer.

Collaborative logistics

I 2016 samledes en gruppe forskere og branchefolk for at udvikle et system, der automatiserer ad hoc samarbejdet ved at matche tilgængelige varer og overskydende kapacitet – også kaldet DIRECTLY systemet. Men at gøre dette i praksis var langt fra ligetil.

Bogen Collaborative logistics and fierce competition er blevet til på baggrund af DIRECTLY -projektet, et projekt der endte med ikke kun at handle om kollaborativ logistik, men også om hvordan man udvikler vejgodstransporten gennem ny teknologi.

Bogens forfatter er Kristian Reinau (Ph.D) fra Aalborg Universitet, vil være at finde på talerstolen, hvor han netop taler om Collaborative logistics og de muligheder og udfordringer, der er ved kollaborativ logistik.

Bogen er netop udkommet, og timingen helt perfekt, da samme emne tages op på konferencen Fremtidens logistik 2021, som Danske Speditører afholder den 16. september i forbindelse med Transport 2021 i Herning.

Digitale speditører

Konferencen sætter også fokus på de digitale speditører, der måske kan blive en alvorlig udfordring for den klassiske speditører. Det sker ved præsentationen af en helt ny analyse, som konsulentvirksomheden 3-Top har foretaget for Danske Speditører. I analysen giver 3-Top et overblik over de digitale speditører indmarch på markedet – også her i Danmark – og giver et kvalificeret bud på, hvordan de vil påvirke transportbranchen. Herunder om der kan blive tale om egentlig disruption, deres karakteristika, services og forretningsmodeller. Og meget mere.

3-Top giver et bud på, hvordan det danske transport- og logistikmarked vil blive forandret og hvilke muligheder, der for at imødegå truslen.

Supply Chain Executive

Konferencen byder også på et indlæg fra Jan Breinholdt, der er Supply Chain Executive hos byggemarkedskæden STARK. Her vil han fortælle om, hvordan STARK har fokus på reducering af tomkørsel via effektive transportkæder, samt indsamling af data der viser de enkelte transporters CO2 aftryk så det kan ”bogføres” på den enkelte kundeordre. Jan Breinholdt vil også fortælle om, hvordan STARK forventer deres leverandører nedbringer deres CO2-udledning år for år.

Debat til slut

Danske Speditører afslutter konferencen Fremtidens Logistik 2021 med en debat, hvor transportkøbere- og sælgere får rig mulighed for at drøfte de aktuelle spørgsmål fra dagens program. Herunder blandt andet om klimaet bliver vigtigere end prisen og om de store digitale speditører får markedet for sig selv i fremtiden. /Smir.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.181