23948sdkhjf

Blå praktikpladsrekord

Aldrig før har så mange unge fået praktikplads til søs - men der er stadig brug for flere.

Der er tale om en rekord, når rederierne tager imod flere studerende til praktikophold til søs. Sammen har Danske Rederiers medlemmer leveret 480 blå praktikpladser i 2020.

I en ny opgørelse Danske Rederier har lavet blandt medlemmerne, viser det sig, at de i år stiller 480 praktikpladser* til rådighed for de studerende på de maritime uddannelser. En stor del af pladserne er gået til studerende på MARTEC i Frederikshavn, hvor blandt andre de nye bachelorskibsførere alle er klar til komme en tur på havet.

Pladserne er fordelt mellem navigatører, maskinmestre skibsassistenter, dualassistenter og en enkelt skibsteknikerlærling.

Og det er en melding, som glæder uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen:

- Det er ingen hemmelighed, at mit hjerte banker for det maritime erhverv. Det udfylder en meget vigtig rolle for Danmark, og de mennesker der beskæftiges til søs. Derfor er det er en både glædelige og vigtig rekord. Det er det samspil, der skal til mellem det offentlige og private for at sikre, at der fortsat vil være kvalificeret arbejdskraft til en stolt søfartsnation som Danmark, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

I starten af 2019 garanterede Danske Rederier, at man ville stille med 350 praktikpladser hvert år. Den garanti er mere end indfriet i 2020.

- MARTEC startede vores første skibsførerbachelor hold op i august 2020 og har fået nogle fantastiske og ambitiøse unge ind på uddannelsen. De har lyst til udfordringer og glæder sig til deres første praktikforløb, som kommer allerede ½ år inde i uddannelsen. Vi har oplevet en helt uvurderlig support fra Danske Rederiers praktikkontor, og allerede nu har alle vores studerende fået deres første praktikplads, som de starter på til januar 2021, Siger Pia Ankerstjerne, direktør for MARTEC.

Stadig praktikpladsmagel

På trods af de rekordmange udbudte praktikpladser i år, er der dog stadig studerende, som mangler pladser. Forklaringen skal findes i, at optaget af studerende i år ligeledes har været rekordstort. 860 blev i sommer optaget via den koordinerede tilmelding, det er er en stigning på 22 procent ift. 2019.

- Vi har markeret os og brandet os over for de unge i de største folkeskoleklasser i en række år nu. Det begynder at give resultater. Flere studerende har valgt os i Det Blå Danmark, og nu må vi også vise, at vi vil vælge dem. Vi skal selv bruge arbejdskraften lige om lidt, så jeg håber, at vi kan få skrabet de sidste praktikpladser sammen, så alle kommer en tur på havet, siger Anne H. Steffensen, adm. direktør i Danske Rederier.

Det drejer sig om fremtidens kaptajner og skibsførere på navigatøruddannelsen, hvor der i øjeblikket mangler cirka 20 pladser.  /Smir

*De 480 pladser er opgjort i årsværk, og da praktikperioderne veksler, er det ikke en-til-en med antal studerende.

FAKTA

Siden praktikpladsgarantien blev indført i 2018, har antallet af pladser set således ud:

Årstal

Ubefarne skibsassistenter  

Navigatører herunder dualstuderende  

Maskinmester 

Skibsmekaniker  

 Ialt

2018

171,25

108,75

178

7

465

2019

133

110

126,75

1

370,75

2020

166,75

171,25

147,25

1

486,25

I 2018 indgav rederier selv, hvad de havde udbudt af pladser, siden er indsamlingen lavet af Danske Rederier.

I årene op til praktikpladsgarantien har aftaler og opgørelsesmåder været anderledes. Det årlige niveau af praktikpladser fra 2009-2018 har ligget et sted mellem 200-300 pladser.

I de seneste år deltager næsten alle rederier i praktikordningen.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Ikea-logistikchef: "Vi må ændre vores forsyningskæder"
Logistikvirksomhed skovler penge ind: “Vi kunne have vækstet endnu mere”
Ny sales manager til DKI Logistics
Kapitalindsprøjtning til Peak Systems
Milliard-opkøb booster transportvirksomhed i USA
Ekspresleverandør har vokseværk

Send til en kollega

0.219