23948sdkhjf

NLA ønsker bedre el-infrastruktur

Europæiske transportaktører sender bekymret brev til Europa-Kommissionen.

Der er brug for bedre el-infrastruktur på de europæiske veje, hvis vejtransportsektoren skal dekarboniseres for at opnå klimaneutralitet inden 2050 som beskrevet i European Green Deal.

Det mener Nordic Logistics Association (NLA), som DTL Danske Vognmænd er en del af, der sammen med ligesindede europæiske transportorganisationer har henvendt sig til Europa-Kommissionen i et brev, der søger at forbedre infrastrukturen til blandt andet opladning af køletrailere på rastepladser.

Stik på kølevogne kan ikke bruges

Europa-Kommissionen arbejder i øjeblikket på et initiativ, der skal udvikle nye standarder for sikre rastepladser til lastbilparkering i Europa, og det glæder brevets underskrivere – herunder altså NLA – men det skaber samtidig bekymring, at der ikke – ifølge underskriverne – tages højde for de fremtidige behov for nul-emissions lastbiler.

”For at dekarbonisere vejgodssektoren og væsentligt reducere luftforureningen skal lastbiler elektrificeres, enten ved hjælp af batterier eller brintbrændselsceller. Derfor vil infrastruktur til opladning og tankning skulle udvikles langs motorvejene. Allerede i dag kan de første skridt tages for at lette fremtidig implementering af infrastruktur til opladning og tankning på rastepladser og reducere omkostninger. Ved at kræve et overblik over den eksisterende elnet-kapacitet under opførelsen eller renoveringen af parkeringsfaciliteter vil man kunne optimere placeringen af nye rastepladser og muliggøre bedre planlægning af fremtidige behov, mens man samtidig undgår forsinkelser og uventede omkostninger i fremtiden. Dette vil fremtidssikre disse rastepladser”, lyder det i henvendelsen til Europa-Kommissionen.

Brevet fortsætter:

”Desuden er 95 procent af det udstyr, der bruges på kølevogne i Europa, udstyret med et stik, men udstyret kan ikke oplade eller køre med elektricitet under hviletiden på grund af mangel på nødvendig infrastruktur. Kølemaskinen vil kunne skifte over fra dieseldrift til elektrisk drift, når den er parkeret og tilsluttet et 400V net. Udstyres alle rastepladser med adgang til elektrisk stik til elektrisk køling, vil dette kunne spare 69 procent CO2, 93 procent NOx og 96 procent af PM-emissioner per netto driftstime. Yderligere emissionsbesparelser ville resultere i, at andelen af vedvarende energi i kraftblandingen stiger. Det vil også forbedre kvaliteten af chaufførens obligatoriske hvileperioder på grund af en betydelig reduktion i støj og vibrationer, når dieselmotoren er slukket”.

NLA og medunderskriverne tilføjer, at de er meget overbeviste om, at de aktuelt diskuterede standarder for sikre parkeringsområder er en mulighed, man ikke bør gå glip af, hvis man overvinder de ovennævnte problemer og tilpasser dem med målene for Europas Green Deal.

/anga.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Rekordregnskab: Schenker redder Deutsche Bahn
Enorme isflager udfordrer forsyningskæderne i Sydgrønland
Spotrater dykker igen
Mærsk køber logistikvirksomhed i Sydafrika
"Priserne stiger i alle led af forsyningskæden"
Langsigtede containerrater under pres

Send til en kollega

0.188