23948sdkhjf

Bedre sikkerhed i arktis med satellitsværm

Nyt maritimt satellitnetværk skal øge sikkerhed for skibsfart i ishavet.

Små lavtflyvende satellitter skal sørge for, at skibe i vanskelige farvande får bedre kommunikation ombord. Det skal spare skibene mange kilometers sejlads og øge sikkerheden for besætningen. Nyt konsortium skal udvikle en løsning, så Danmarks første kommercielle satellitoperatør, Sternula, snart kan opsende den første ud af 50 satellitter til blandt andet iskort-information.

Skibe, der bevæger sig i farvande langt fra kysten, kan ikke bruge kystradioen til at kommunikere. I stedet bruges satellitter, men de satellitnet der benyttes i dag, er enten for dyre, uegnede til små datamængder, eller slet ikke dækkende højt mod nord.

Et nyt forskningsprojekt, der har fået navnet MARIOT (Maritime IoT), skal demonstrere, at små satellitter i lav højde kan levere en billig dataforbindelse til maritime sikkerheds- og navigationstjenester også i vanskelige farvande.

Kan spare tusindvis af kilometers sejlads

I første omgang vil MARIOT have fokus på arktiske behov, fordi udtyndingen af havisen omkring Nordpolen åbner for nye skibsruter, der kan spare skibene for mange tusinde kilometers sejlads i forhold til de traditionelle interkontinentale ruter.

Næste skridt vil være almindelige sikkerheds- og navigations-tjenester som f.eks. farvandsefterretninger og kystovervågning, mens systemet også på langt sigt vil kunne benyttes til forskellige industrielle tjenester- fx løbende overvågning af skibsmotorer og kritisk udstyr ombord.

Projektet baserer sig på VDES (VHF Data Exchange System), der er 2. generation af det, der kaldes AIS-standarden. AIS er et signal, der sendes via antenner, og det bruges i dag af mere end 200.000 skibe til at dele af data som position, kurs og fart mellem skibe og kystradio-stationer. AIS har dog en begrænset rækkevidde på maksimalt 30 sømil.

VDES tilbyder en mere effektiv deling af mange flere typer af data, også via satellit.

Projektet udnytter, at der i november 2019 blev tildelt globale radio-frekvenser til satellit-baseret VDES, så man netop nu har muligheden for at etablere den første globale VDES-løsning.

Virksomheder, AU og DMI i samarbejde

Det er virksomhederne GateHouse, Space Inventor og Satlab, der skal udvikle de tekniske komponenter i projektet, mens Aalborg Universitet vil bidrage med teknologi og viden på baggrund af deres mange opsendelser af såkaldte "Cubesats"(mini-satellitter) igennem de seneste 20 år.

DMI deltager med konkrete tjenester, som pt. er under udvikling, og som i projektet skal tilpasses VDES-teknologien, så den kan modtages ude på skibene. Projektet ledes af den nyligt etablerede satellit-operatør Sternula.

MARIOT-projektet støttes af Innovationsfonden med 20 mio. kr. og vil danne grundlag for en betydelig styrkelse af den danske maritime information- og kommunikationsteknologi samt rumindustrien.

Udover at udvikle den tekniske løsning i form af en satellit og det bagvedliggende netværk ønsker partnerne at opbygge en generel platform, som andre tjeneste-udbydere kan anvende til deres maritime løsninger.

Danmark har i forvejen verdens 5. største handelsflåde og en førende position inden for maritime IKT-løsninger, hvilket udgør gunstige rammer for danske projekter inden for denne industri.  /Smir

Kilde: Innovationsfonden

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094