23948sdkhjf

Skarp kritik af DIS-justering

Enhedslisten kritiserer lovforslag om tilpasning af DIS-ordningen og tonnageskatten.

Skatteminister Morten Bødskov (S) fremsætter i dag tirsdag et lovforslag om tilpasning af DIS-ordningen, refusionsordningen for sandsugere og tonnageskatteordningen for at sikre overensstemmelse med EU-retten (L 72) til 2.-behandling i Folketinget.

Ifølge et resumé af lovforslaget foreslås desuden, at »…visse andre justeringer af tonnageskatteordningen for at sikre, at ordningen anvendes efter hensigten, ligesom der foreslås en ændring af virkningstidspunktet for udvidelsen af ordningen med en række specialskibsaktiviteter. Endelig foreslås en udvidelse af sømandsfradraget til søfolk på forsknings- og havundersøgelsesskibe.«

Forslaget vækker kritik fra Enhedslistens søfartsordfører Henning Hyllested.

Han skriver i en pressemeddelelse, at »Danmark undertrykker fundamentale arbejdstagerrettigheder og overtræder ILO-konventioner… lovforslaget vil udvide den skattefritagelse, som indtil nu har været forbeholdt søfolk på skibe i Dansk Internationalt Skibsregister (DIS). Der er tale om en statsstøtteordning til det danske rederierhverv, som EU-kommissionen ikke længere vil godkende, med mindre ordningen udbredes til samtlige skibsregistre i EU/EØS-landene.«

Hyllested erklærer, at han er målløs over lovforslaget:

- Det er helt grotesk. Nu kommer vi i den situation, at danske skattekroner fremover kan gå til at støtte europæiske rederier i konkurrencen med danske rederier. Det er stik imod den begrundelse, der i sin tid blev brugt for at etablere DIS-ordningen, nemlig at støtte danske rederier i den hårde konkurrence fra andre på verdenshavene – herunder rederier med skibe under bekvemmelighedsflag, som f.eks. de åbne FoC-registre på Cypern og Malta, som anses for at være bekvemmelighedsflag, lyder det fra Henning Hyllested.

Skammelige §10

- Hvis denne lov vedtages, er det eneste, der for alvor vil være tilbage af DIS-ordningerne, den skammelige og forhadte §10 i selve DIS-loven. Det er den paragraf, der forhindrer de søfarendes faglige organisationer i at repræsentere søfolkene ombord på DIS-skibe, samt at forhandle deres løn- og arbejdsforhold, udtaler Henning Hyllested.

- §10 i DIS-loven er et brud på FN-organisationen ILO’s konventioner 87 og 98, som netop sikrer retten til at organisere sig og forhandle kollektivt om løn- og arbejdsforhold. ILO har da også gentagne gange i årenes løb gjort skiftende danske regeringer opmærksom på konventionsbruddet og opfordret til trepartsforhandlinger. Intet er sket! Dermed gør Danmark sig skyld i overtrædelse af de mest fundamentale arbejdstagerrettigheder – i strid med den måde, vi i øvrigt har indrettet os på det danske arbejdsmarked.

Enhedslisten har i forbindelse med lovforslaget stillet et ændringsforslag, som fjerner §10 fra DIS-loven. Men det bakkes kun op af SF. Det er ufatteligt, at socialdemokraterne fortsat vil tillade, at Danmark af alle lande undertrykker de mest fundamentale arbejdstagerrettigheder – kun for at please et forkælet erhverv, der vælter sig i statsstøtte.

Som så (med L 72) ikke længere kan forbeholdes det danske rederierhverv.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11