23948sdkhjf

Vigtigt at vide nok om told - især i disse Brexit-tider

Klumme af Danske Speditører.

Det er vigtigt at vide nok om told - særligt i disse brexit-tider.

Således lyder budskabet i klummen fra Jakob Størling - relations- og uddannelseschef i Danske Speditører samt Henrik Beck - politik- og kommunikationschef i Danske Speditører og sekretariatsleder i Erhvervslivets Kompetencecenter for Told (EKFT):

"Fornødenheder fra udlandet skal frem til de danske forbrugere – og danske eksportvarer skal ud i den store verden, og gerne kun med et minimum af forsinkelser som følge af toldformaliteter.

Det er derfor vigtigt for dansk erhvervsliv, at handlen over grænserne forløber så gnidningsfrit som overhovedet muligt. Skal en lastbil kontrolleres af toldmyndighedere ved en grænseovergang, er det afgørende, at lastbilen og godset hurtigst muligt kommer videre, hvis toldkontrollen ikke konstaterer alvorlige fejl og mangler.

Transport- og logistikkæderne skal fungere smidigt og effektivt, fordi varerne skal ud.

Handlekompetence og handlekraft
Toldområdet er et fagligt komplekst område, og det er derfor vigtigt, at speditørerne har kompetencerne til at håndtere de mange daglige udfordringer. Handlekompetence og handlekraft på toldområdet er i høj kurs.

Derfor lægger Danske Speditører megen energi i at udvikle kompetencerne på toldområdet.

Hvert efterår afholder vi en stor Toldkonference. Her stiller vi skarpt på både mere overordnede toldmæssige udfordringer som eksempelvis Brexit og udvikling af nye IT-systemer. I år fokuserer konferencen på mere praktisk anvendelige ting som, hvordan virksomhederne bedst og mest smidigt håndterer det tilsyn med bevillinger og tilladelser, som toldmyndighederne udfører.

Du kan stadig nå at tilmelde dig Toldkonferencen 2019, der foregår 24. oktober. Det sker via en boks på forsiden af www.dasp.dk

Udover de årlige Toldkonferencer har vi i Danske Speditører gennem mange år udviklet et vidtforgrenet tilbud om uddannelser til medarbejdere, der vil vide mere om told.

Mange slags tolduddannelser
Vi har i samarbejde med de danske toldmyndigheder udviklet en Tolddiplom-uddannelse, bestående af modulerne ”toldopgaven”, ”Toldværdi”, ”Import–eksport” og ”Tarifering”. Her får deltagerne bevis på, at de har erhvervet sig en lang række færdigheder og redskaber, de kan anvende i det daglige arbejde.

Ved siden af Tolddiplom-uddannelsen har vi også en række enkeltstående toldkurser, hvor man f.eks. kan blive bedre til at benytte toldpræferenceordningerne eller blive bedre til at håndtere toldskyld.

Helt nye toldassistenter
Det seneste skud på stammen er, at vi i samarbejde med HK har udviklet en kortvarig uddannelse som toldassistent. Hvorfor har vi gjort det? Det korte svar er, at Storbritanniens farvel til EU vil sætte en tyk streg under, at virksomheder i mange brancher får brug for flere medarbejdere på toldområdet.

I forsommeren 2019 blev de første 19 personer uddannet efter at have gennemgået en 10 dages intens tolduddannelse.

Siden det første kuld nye toldassistenter sprang ud, er der kommet mange positive reaktioner fra speditionsvirksomheder. De vil gerne modtage jobansøgninger fra de nyuddannede toldassistenter, der endnu ikke har fået job. Nye hold på den nye toldassistentuddannelse starter i september og november.

Ender det med hård Brexit, der betyder at Storbritannien forlader EU’s Toldunion fra den ene dag til den anden, vil efterspørgslen efter de nye toldassistenter forment stige mere end udbuddet.

Specialforeningen EKFT
Satsningen i Danske Speditører på toldområdet tog i januar 2017 en helt ny drejning. Vi oprettede nemlig en specialforening for told. Den fik det ikke særlig mundrette navn: Erhvervslivets Kompetencecenter For Told (EKFT). Til gengæld fortæller navnet præcist, hvad EKFT er, og for hvem.

Alle medlemsvirksomheder under Danske Speditører er automatisk med i EKFT. Også virksomheder i andre brancher er velkomne til at melde sig ind. Det har indtil videre blandt andet store virksomheder som Grundfos, Novozymes, Jysk, Bestseller og Ecco Sko gjort.

I midten og slutningen af september 2019 afholder EKFT i Herning, Odense og Tåstrup informations- og netværksarrangementer for sine medlemsvirksomheder. Det vil i meget stort omfang komme til at handle om Brexit og toldkrigen mellem USA og Kina.


Det er nemlig de to temaer, der fylder mest på toldområdet netop nu. Fordi der er store interesser og store værdier på spil for de danske virksomheder. Og fordi det gælder om at vide mest muligt tidligst muligt om Brexit og toldkrigen for at kunne forberede sig bedst muligt.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11