23948sdkhjf

Danske Speditører: Forbered jer på hård brexit 31. oktober

Klumme af Henrik Beck, politik- og kommunikationschef og Jakob Størling, uddannelseschef - Danske Speditører.

"Skal man tro den nye britiske premierminister Boris Johnsons egne ord, kommer Storbritannien til at forlade EU uden en skilsmisseaftale, medmindre EU giver sig på to afgørende punkter. Det har EU foreløbig afvist på det kraftigste.

Boris Johnson ønsker, at Storbritannien efter Brexit skal frigøre sig fra både EU’s indre marked og EU’s toldunion. Hans to krav er et opgør med den skilsmisseaftale, som hans forgænger Theresa May forhandlede på plads med EU, men som det britiske underhus har afvist hele tre gange. EU og Storbritannien står altså stejlt overfor hinanden!

Forlader Storbritannien både EU’s indre marked og EU’s toldunion, vil det få stor betydning for danske virksomheder, der handler med Storbritannien eller som har værdikæder, hvor britiske virksomheder indgår.

Indtil videre er Storbritanniens exit fra EU blevet udsat to gange. Men der er ingen garanti for, at det også vil ske 31. oktober 2019, som er den aktuelt gældende udtrædelsesdato. Med valget af Boris Johnson som ny britisk premierminister er der seriøs risiko for, at Storbritannien forlader EU uden yderligere udsættelse og uden en skilsmisseaftale.

Om mindre end 100 døgn
Det er dette scenarie, danske virksomheder bør forberede sig på. Hårdt brexit kan blive en realitet om mindre end 100 døgn. Tager virksomhedernes forberedelser udgangspunkt i hårdt Brexit, er de også godt forberedt på de mindre vidtgående scenarier, der stadig kan komme på tale.

Udfaldet af Brexit får eksempelvis betydning for de 45.000 danske jobs, der er relateret til Danmarks eksport til Storbritannien. Det drejer sig særligt om jobs inden for industri, handel og transport.

Hvis Storbritannien fra den ene dag til den anden forlader EU’s toldunion, skal der i modsætning til i dag laves fortoldninger og føres toldkontrol, når varer krydser grænserne mellem Storbritannien og EU. Det vil føre til forsinkelser, trafikpropper og administrativt bøvl i et omfang, som ingen rigtig bryder sig om at tænke på.

Derfor er der al mulig grund til at dansk erhvervsliv følger Brexit-udviklingen tæt de næste 100 dage. Og forbereder sig på det værste, men håber på en mindre vidtgående udgang, end et hårdt Brexit 31. oktober 2019.

Arrangementer til efteråret
I lyset af den tilspidsede situation omkring Brexit har Danske Speditører strikket et helt særligt tilbud sammen. Vi tilbyder som noget helt nyt, at alle deltagere i Toldkonferencen 24. oktober 2019 bliver inviteret til et informationsarrangement om Brexit i november.

Dette arrangement finder sted, efter at det er blevet afgjort om – og i givet fald på hvilket grundlag – Brexit finder sted 31. oktober. Kun ved at gøre det på denne måde kan vi give vores medlemsvirksomheder og andre interessenter i og udenfor speditionsbranchen klarest mulig besked om vilkårene for deres fremtidige forretningsmæssige samkvem med britiske virksomheder, og dermed give dem et solidt grundlag for deres forretningsdispositioner.

Det er en meget almindelig opfattelse, at vi ligesom i foråret 2019 kommer til at opleve et dramatisk politisk forløb helt frem til 31. oktober, der handler om, hvem der giver sig først. Bliver det EU eller Storbritannien, der blinker først?

Det betyder, at der bliver rigeligt at tale om, når Danske Speditører holder Toldkonference 24. oktober midt under den dramatiske slutspurt. Og at der også i november vil være god grund til at fortsat at holde øjnene stift rettet mod Brexit."

(Denne klumme er også bragt i Transport Tidende nummer 14).

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125