23948sdkhjf

Gevinster ved havvind undersøges

Værdien af havvind i Danmark sættes under lup.

Dansk Energi, Wind Denmark og Danske Rederier sætter nu gang i en analyse af den lokale job- og værdiskabelse ved udbygningen af havvind i Danmark. Analysen, som er støttet af Den Danske Maritime Fond, er den første af sin slags - og de tre organisationer håber, at resultaterne fra analysen kan være med til at sikre et solidt grundlag for den fremtidige udbygning af havvind.

Det oplyser organisationerne i en skriftlig meddelelse.

Med regeringens ønsker om at opføre flere nye parker, ud over energiaftalens tre havmølleparker, i de danske farvande, er der udsigt til flere job i en række af de tilknyttede brancher og lokalområder.

Men da lokal jobskabelse aldrig har været undersøgt, ved man reelt ikke, hvor mange job og hvor meget værdi, udbygningen af havvind i Danmark skaber i lokalområderne. Det vil Dansk Energi, Wind Denmark og Danske Rederier derfor undersøge i en ny analyse, der er den første af sin slags.

- Energipolitik er i dag også en del af erhvervspolitikken, og derfor er det vigtigt for Danske Rederier at kunne dokumentere den merværdi, der skabes ved udbygningen af havvind. Her snakker vi både flere arbejdspladser og mere økonomisk aktivitet, men også en styrkelse af det lokale erhvervssamfund på tværs af Danmark, siger Thomas Sylvest, chefkonsulent i Danske Rederier.

Kriegers Flak er i dag under konstruktion, og med Energiaftalen fra juni 2018 i tillæg er der lagt en foreløbig vej frem for udbygningen af havvind i Danmark. Men hos Dansk Energi, Wind Denmark og Danske Rederier mener man, at ambitionerne bør række til mere, sådan som regeringen også selv har bebudet i deres forståelsespapir med deres støttepartier.

- Vindmøller bidrager betydeligt til den danske eksport, og danske virksomheder er førende inden for både produktion og opførelse af havvindmøller. Prisen for elektricitet fra havmølleparker er blevet reduceret med over 60 procent i løbet af en kort årrække. Af hensyn til økonomi og klima er store dele af verden interesseret i at etablere havvind. Det voksende globale havmøllemarked vil skabe arbejdspladser både i Danmark og i de lokale områder, hvor havvinden udbygges, idet der er en stigende internationalisering af værdikæden, siger Stefan Krüger Nielsen, chefkonsulent i Wind Denmark.

Havvindsektoren har i mange år været centreret i Nordeuropa, men i disse år vinder havvind markant frem på markeder i både øst og vest. Det gør spillepladen for de danske aktører større. Og med den store erfaring, de danske virksomheder har opbygget, står de virkeligt skarpt i den globale konkurrence.

- Potentialet for havvind i Nord- og Østersøen er enormt. Skal vi nå vores klimamålsætninger, er det afgørende, at vi får udnyttet de danske ressourcer på havet. Danmark har en unik mulighed for at blive Nordens grønne kraftværk og bidrage til, at Europa bliver fri af fossile brændsler. Vi er sikre på at, at det fælles projekt på ny og innovativ vis vil kaste lys over den lokale vækst og jobskabelse som havvind bidrager til, siger Kristine Van Het Erve Grunnet, branchechef for VE i Dansk Energi.

Analysen foretages af konsulenthuset QBIS – og det antages, at analysen vil være færdiggjort ultimo 2019.

FAKTA:

  • I 2018 blev der indgået en ny energiaftale omfattende tre nye havvindmølleparker med en samlet kapacitet på minimum 2.400 MW svarende til alle danske husstandes samlede elforbrug. Hver af disse tre parker forventes at producere 800-1.000 MW, hvilket vil være dobbelt så meget som Danmarks nuværende største havmøllepark (Horns Rev 3).
  • Den nye socialdemokratiske regering har sammen med De Radikale, SF og Enhedslisten meldt ud, at de vil afsøge muligheden for, at Danmark senest i 2030 har etableret den første energi-ø med minimum 10 GW havmøller tilkoblet.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.116