23948sdkhjf

Chauffører i bødeklemme

25-timers reglen kombineret med øget kontrol og megabøder stresser lastvognschauffører.

Siden årsskiftet har det føget med store bøder til lastvognschauffører, der holder ulovligt parkeret på Statens rastepladser langs motorvejene.

Det skriver dr.dk.

Selv om regeringen sidste sommer indførte 25-timers p-begrænsning for lastvogne på motorvejsrastepladserne, for at frigøre lastvognsparkeringspladser, er der stadig megen trængsel på lastbilrastepladserne.

Det tvinger ofte chaufførerne ud et absurd valg mellem enten at overskride deres lovlige køretid, eller en ulovlig parkering uden for de afmærkede lastvognsbåse. Uanset hvad de vælger, risikere de til store bøder.

Rammer også danskere

Regeringens omstridte 25-timers p-begrænsning, der trådte i kraft sidste sommer. Begrænsningen var oprindeligt begrundet med, at man ville forhindre udenlandske chaufførers langtidsparkering., for at frigøre p-kapacitet til de lastvogne, der var i aktiv drift.

25-timers begrænsningen forhindrer chauffører i at gennemføre, deres lovpligtige weekendhvil på 45 timer. Da langt de fleste danske lastvognschauffører holder weekendhvil hjemme hos familien, rammer 25-timers reglen primært udenlandske chauffører.

Men et stigende antal danske chauffører bliver nu ramt af stramningen, der er kombineret med øget p-kontrol på Statens rastepladser og en firedobling af bødetaksterne.

Dr.dk skriver med Færdselsstyrelsen som kilde, at der i andet halvår i gennemsnit udstedt 85 p-bøder til lastvogne om måneden. I perioden 1. januar til 4. februar i år, er der udstedt 1.009 p-bøder til lastvognschauffører.

Bødetaksten er 2.040 kroner for en ulovlig parkering.

Dr.dk har talt med flere lastvognschauffører med danskklingende navne, der alle naturligvis udtrykker stor frustration over de kafkaske arbejdsvilkår.

Transportminister Ole Birk Olesen (LA) afviser kritikken og glæder sig i stedet over, at de ulovlige parkeringer ikke længere kan praktiseres.

Ole Birk Olesen gentager også, at han ikke mener det er en statslig opgave, at sørge for rastepladser til lastvogne, der holder parkeret i flere døgn. Dem mener ministeren, at transportbranchen selv må sørge for.

Lastbiltrafikken er – som den øvrige trafik – steget mærbart i takt med de seneste fem-seks års opsving. Det har øget presset på motorvejsrastepladserne tilsvarende. I samme periode er der ikke tilføjet én eneste lastvognsrasteplads – bortset fra de 102, der er anlagt på to rastepladser langs den nye Silkeborgmotorvej.

I brancheorganisationen Danske Speditører, der har kritiseret 25-timers reglen siden den var på tegnebrætter, betegner direktør Marin Aabak situationen som uholdbar.

- Danske chauffører og vognmænd, der bidrager til at holde samfundet kørende ved at understøtte dansk eksport og import, udfører et samfundsgavnligt arbejde og bliver samtidig forment adgang til motorvejsrastepladserne, når de skal holde deres lovpligtige hvil. Det er ikke kønt at se på, udtaler Martin Aabak til dr.dk.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14