23948sdkhjf

Betal ikke mere i told end nødvendigt

Klumme af Henrik Beck, politik- og kommunikationschef i Danske Speditører og sekretariatsleder i Erhvervslivets Kompetencecenter For Told (EKFT).

"Danske virksomheder, der handler med Japan – et marked med ikke færre end 127 millioner forbrugere – kan få enorm glæde af frihandelsaftalen mellem EU og Japan, der netop er trådt i kraft 1. februar 2019.

Danske virksomheder kan bruge frihandelsaftalen til at spare toldudgifter både ved eksport af varer til Japan og ved import af japanske varer til Danmark. Der drejer sig typisk om 5-10 procent af varens pris.

EU-aftalen med Japan er blot det seneste skud på stammen af frihandelsaftaler, som EU har forhandlet på plads med lande uden for EU. Aftaler som giver gode muligheder for at spare udgifter til told og som derfor kan styrke de danske virksomheders konkurrencekraft. Den slags kan Erhvervslivets Kompetencecenter For Told (EKFT) næsten ikke informere for meget om!

Virksomhederne vælger selv
Hvis en dansk virksomhed eksporterer høreapparater til Mexico, kan den selv vælge, om virksomhedens kunde i Mexico skal betale en toldsats på 5 procent eller 0 procent, når høreapparaterne skal igennem det mexikanske toldvæsen.  Hvis en anden dansk virksomhed eksporterer stålprodukter til Canada, bestemmer den selv om tolden skal være 7 procent eller et rundt nul.

Enten kan handlen foregå til den sædvanlige toldsats efter WTO-reglerne, eller også kan det foregå i henhold til EU’s frihandelsaftaler med lande uden for EU. Den beslutning kan virksomhederne selv træffe. Vælger de, at det skal ske i henhold til en EU-frihandelsaftale, skal de dog selv foretage det fornødne. Og det er at dokumentere varens oprindelse.

Importørerne i lande, som EU har frihandelsaftaler med - såsom Japan, Canada og Sydkorea – kan få toldnedsættelse eller toldfritagelse, når varerne har oprindelse i Danmark eller et andet EU-land. Det forudsætter dog, at både den danske eksportør og den udenlandske importør er opmærksomme på, at der eksisterer en frihandelsaftale, der kan bruges. Og det forudsætter, at eksportørens produkt lever op til reglerne om varernes oprindelse, og at dokumentationen om varens oprindelse er godkendt af Toldstyrelsen i Danmark.

Grundlæggende handler det om, at en vare skal være produceret i et EU-land. Og hvis der anvendes råvarer og komponenter fra lande uden for EU, må værdien af disse ikke overstige en bestemt procentsats.

Fra 77 til 83 procent på ét år
På blot ét år er de danske virksomheder blevet bedre til at benytte frihandelsaftalerne og dermed sørge for, at deres kunder i eksportlandet ikke betaler mere i told end nødvendigt. I 2016 opnåede 77 procent af den danske vareeksport toldreduktion i henhold til EU-frihandelsaftalerne – i 2017 steg den såkaldte anvendelsesprocent til 83 procent.

Sidste år stod Erhvervslivets Kompetencecenter For Told (EKFT) bag en stribe netværksarrangementer om mulighederne for at reducere udgifterne til told ved hjælp af EU’s frihandelsaftaler.

På møderne har der været en vilje – og det gælder både speditionsvirksomhederne og virksomhederne i andre brancher – til at vi sørme skal blive bedre til at vejlede om og benytte mulighederne for toldreduktion. Det synes at stemme meget godt overens med tallene, der dokumenterer stigningen i de danske virksomheders anvendelsesgrad. Det går i den rigtige retning!

Bedre udnyttelse af frihandelsaftalerne forudsætter for det første, at speditørerne fortæller en dansk eksportør af f.eks. maskiner til Sydkorea, at der er et besparelsespotentiale, fordi der eksisterer en frihandelsaftale. Og så forudsætter det for det andet, at den danske eksportør mestrer håndteringen af den oprindelsesdokumentation, der skal til for at godtgøre over for toldmyndighederne i Sydkorea, at varen skal toldbehandles til den reducerede toldsats i henhold til frihandelsaftalen mellem EU og Sydkorea.

Det er dog ikke så indviklet, som mange måske tror. Flere og flere danske virksomheder har fundet ud af, hvordan det skal gøres! Der er gode råd at hente om det hos EKFT, Toldstyrelsen og Udenrigsministeriet.

 

Faktaboks: Kort og godt om frihandelsaftalerne

  • Vidste du, at EU har indgået frihandelsaftaler med knap 70 lande uden for EU, senest med Canada og Japan?
  • Vidste du, at aftalerne fjerner eller reducerer told, og det kan give store besparelser for danske virksomheder både ved eksport og import? Der kan typisk spares 5-10 procent told på en vares pris.
  • Vidste du, at virksomhederne ikke opnår automatisk toldfrihed, når virksomheden eksporterer til eller importerer fra et land, som EU har en frihandelsaftale med?
  • Vidste du, at for at nyde godt af toldfordelene i EU’s frihandelsaftaler, er den vigtigste betingelse, at de pågældende varer skal være produceret i Danmark eller i et andet EU-land? Og varer, der importeres til Danmark, skal være produceret i et af de lande, som EU har indgået en frihandelsaftale med for at opnå toldfordelene. Det er en forudsætning, at varens oprindelse kan dokumenteres.
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172