23948sdkhjf

Milliardstøtte fra EU skal sætte gang i udrulningen af lynladestandere og brinttankstationer

Europa-Kommissionen uddeler 2,6 milliarder euro til udrulning af infrastruktur til alternative drivmidler langs TEN-T-netværket

12 EU-lande står til at få milliardstøtte til udrulningen af en alternativ brændstofinfrastruktur langs det overordnede vejnet i EU – det såkaldte TEN-T-netværk. Det meddelte Europa-Kommissionen i sidste uge.

Der vil blive udbetalt omkring 352 millioner euro – svarende til godt 2,6 milliarder danske kroner, fordelt på 26 projekter i 12 af EU’s medlemslande.

Det er anden gang Europa-Kommissionen udbetaler støtte til finansiering under Alternative Fuels Infrastructure Facility (AFIF) og Connecting Europe Facility (Digital CEF). EU-støtten forudsætter, at finansielle institutioner også bidrager med yderligere finansiering. Det skal øge effekten af investeringerne.

- Vores investering på 352 millioner euro vil resultere i omkring 12.000 ladestandere, 18 brinttankstationer og elektrificering af havne og lufthavne, herunder Rotterdams havn og 37 spanske lufthavne, udtalte Europa-Kommissionens transportkommissær Adina Vălean i forbindelse med annonceringen af støtten.

Ingen penge til Danmark

Ifølge Europa-Kommissionen skal de 26 projekter være med til at fremskynde oprettelsen af det omfattende infrastrukturnetværk, der skal sikre distributionen af alternative grønne drivmidler til de lav- og nulemissionskøretøjer, der er på vej ud på det europæiske transportnetværk.

Som nævnt er det anden gang Kommissionen uddeler AFIF-finansiering i 2023. Første bevilling blev annonceret i marts 2023 og her var støttesummen 189 millioner euro.

Der er sammenlagt afsat 1,5 milliarder euro frem til udgangen af 2027 til projektet.

Danmark optræder ikke på listen over medlemslande, der har opnået finansieringsstøtte i denne omgang.

Men en række konkrete projekter, der har opnået tilsagn om støtte omfatter blandt andet opstilling af ladestandere med kræfter til at oplade lastsvogne, støtte til elektrificering af havnemaskineri som kraner, terminaltraktorer, og støtte til elektrificering af ground handling udstyr i lufthavne.

Se listen over støttede projekter her

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079