23948sdkhjf

- Det havde været dybt uansvarligt at fortsætte

Alarmklokkerne har ringet længe i Hanstholm Havn, mener havnens formand Michael Svane, der dog afviser forslag om mere statslig indblanding i havnene.

Når Hanstholm Havn fra årsskiftet hører under Thisted Kommune som kommunal havn – frem for dens nuværende status som kommunal selvstyrehavn, sker det på baggrund af en anbefaling fra Michael Svane, der i maj overtog posten som bestyrelsesformand i den gældsplagede havn.

Efter nøje granskning af havnens nuværende og mulige nye forretningsområder stod det hurtigt klart for den ny formand, at der – på den korte bane - ikke ville kunne skabes aktivitet nok til at løfte indtjeningen til et niveau, der kunne sandsynliggøre en fornuftig afbetaling af havnens kæmpegæld på 630 mio. kr.

Michael Svane, der er tidligere direktør i Dansk Industri Transport, anerkender havnens lokale betydning og er trist over, at situationen er kommet så vidt. Men alarmklokkerne har ringet, længe før han kom til havnen, og hvis der var grebet ind tidligere, havde havnen måske ikke stået i den nuværende ulykkelige situation, mener han.

- Kun én vej for Hanstholm Havn

Michael Svane tiltrådte som ny bestyrelsesformand 1. maj 2022, og efter det første bestyrelsesmøde 3. maj kunne han med det samme konstatere, at der var massive problemer, fortæller han til Transport Today:

- Derfor gjorde jeg det, at jeg med det samme satte en økonomisk undersøgelse i gang for at finde ud af, hvor dybt det stak. Den var færdig efter to uger og viste, at man var særdeles udfordret – ikke mindst på likviditeten. Jeg drøftede det med kommunens økonomiudvalg og kiggede alle havnens forretningsområder igennem – primært fiskeriet som den altdominerende faktor, men også godsområdet og akvakultur. Og det stod rimelig hurtigt klart, at ingen af de tre områder for alvor kunne bidrage til at løfte indtjeningen. Jeg har også kigget ind i nye forretningsområder som offshore- og CO2-lagringsaktiviteter, men også her stod det klart, at ingen af disse på den korte bane ville kunne give indtægter i nævneværdig omfang til havnen, siger Michael Svane.

I oktober henvendte han sig til derfor til Thisted Kommunes borgmester og kommunaldirektør, fortæller han.

- Jeg anbefalede dem, at medmindre man kunne skyde flere penge i havnen, var der kun den mulighed at tage havnen tilbage som kommunal havn, for havnen var løbet tør for penge og tid.

- Nogen måtte sige sandheden

Michael Svane mener, der historisk har været truffet nogle økonomiske beslutninger for havnen, der ikke har bidraget til den videre drift. Grundlæggende har man forsømt at udvikle driften. For når man står på ét indtjeningsben, som fiskeriet har været, er man meget sårbar, siger han.

- Med en gæld på 630 mio. kr. og en omsætning på omkring 30 mio. kr. siger det sig selv, at der ikke er penge til at afbetale på gælden. Man har gjort brug af en kassekredit, og det er aldrig klogt at bruge sådan en til at dække et løbende underskud. Ikke nok med at man har løbet panden mod en mur i forhold til likviditet, man har også dækket sig ind med en kassekredit, siger Michael Svane og konkluderer:

- Det ville have været dybt uansvarligt at fortsætte på den kurs med gældsætning af kommunen og dens borgere, og vi kunne simpelthen ikke lade det fortsætte. Det er en havn, der vækker mange lokale følelser og har stor lokal opbakning, men omvendt er der også nogen, der skal sige sandheden, og det var så mit lod.

- Der må placeres ansvar

Havnens massive gæld på 630 mio. kr. stammer fra investeringer i havneudvidelser, og med en årlig omsætning på omkring 30 mio. kr. mener Michael Svane ikke, at likviditetsproblemerne burde være kommet som en overraskelse for havnens ledelse og kommunalbestyrelse.

- Da man igangsatte udvidelsesplanerne i 2016, stod der i præsentationsteksten, at man forventede en negativ likviditet i perioden fra 2021 frem mod 2044. Man burde have forudset det i 2016, og alarmklokkerne har derfor blinket ganske længe. Havde man grebet ind dengang, ville havnen måske stå et andet sted, end den gør i dag. Det er en klar påmindelse om vigtigheden af en solid businesscase, når man skal lave investeringer. I Hanstholm ønskede og troede man, at udvidelsen i sig selv ville skabe nye aktiviteter, men sandheden er, at ingenting kommer af sig selv, siger Michael Svane.

Han tilføjer, at han også har anbefalet, at der sættes gang i undersøgelser, der skal klarlægge, hvor ansvaret for udviklingen skal placeres.

- Kommunen må forholde sig til, hvor man kan placere et ansvar. Jeg har indstillet og opfordret til at kigge tingene efter i sømmene og se på, om og hvem der kan drages til ansvar for den situation, man er havnet i. Når man sender så stor en regning videre til kommunen og dens borgere, så skylder man at se efter, om alt er gået ordentligt for sig. For det her er ikke noget, der burde være kommet som lyn fra en klar himmel. Jeg skal ikke forholde mig til, om beslutningen om at udvide var klog eller uklog, men man har ikke formået at skabe det driftsmæssige grundlag, og det falder tilbage på de ledelser, der har været, siden man satte gang i udvidelsen.

Modstander af statslig indblanding

Danske havne gik fra at være ejet af staten til kommunalt eje i 2001.

I kølvandet på udviklingen i Hanstholm Havn har Jakob Svane, sekretariatschef i Danske Shipping- og Havnevirksomheder under Dansk Industri, over for Transport Today onsdag argumenteret for, at der kan være behov for en national havnestrategi, hvor havne og kommuner ikke står alene med store beslutninger om eksempelvis udvidelser, men hvor staten skal godkende planer, inden det første spadestik tages.

LÆS: I kølvandet på Hanstholm: Måske er der brug for en national havnestrategi.

Men det forslag falder ikke i god jord hos den tidligere kollega på Rådhuspladsen:

- Jeg er direkte modstander af nationale godkendelsessystemer. Skulle staten så godkende alle de beslutninger, kommunen træffer på alle andre områder også? Man skal passe på med at bruge enkeltstående sager til at lave generelle konklusioner om, at det står galt til i hele havnebranchen og på den baggrund lave lovændringer. Det er den forkerte vej at gå og slet ikke nødvendigt, siger Michael Svane.

Støtte til den grønne omstilling

I den grønne omstillings navn ønsker den danske stat at udbygge havvindkapaciteten markant i Østersøen og Nordsøen.

Men det er opgaver, der ligger langt ud over, hvad de fleste havne og kommuner kan bære økonomisk, mener Michael Svane.

Han ønsker derfor, at staten i langt højere grad understøtter den udvikling økonomisk.

- Hvad angår udbygningen af havvindkapacitet, spiller danske havne en stor rolle. Jeg har derfor et ønske om, at staten i langt højere grad engagerer sig i, at der er de nødvendige rammer og økonomiske muskler til, at havnene kan tage deres plads i den grønne omstilling. Det kræver store investeringer, og det ville være klogt, hvis man i statsligt regi kunne tilvejebringe støtteprogrammer, der sikrer, at vi udbygger havnekapaciteten. For den grønne omstilling kræver mere havnekapacitet, lyder det afslutningsvis fra Michael Svane.

Som konsekvens af beslutningen om ændring af Hanstholm Havns status til kommunal havn tiltræder Thisted Kommunes økonomiudvalg 1. januar 2023 som havnens bestyrelse.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156