23948sdkhjf

SF: Særskat på Mærsk og nej til Kattegatforbindelse

Partiet mener, rederier med ”overnormale profitter” skal spytte mere i fælleskassen.

Selv om statsministeren endnu ikke har aktiveret et folketingsvalg, er der alligevel gang i valgkampen.

Partierne har travlt med at fortælle vælgerne om deres politiske mærkesager.

Således også Socialistisk Folkeparti, der – ulig en lang række andre partier – i de seneste dage har adresseret emner, der relaterer sig til godstransportbranchen.

Særskat på Mærsk

I en pressemeddelelse skriver SF, at partier foreslår en særskat på logistikselskabet Mærsk, der ifølge SF ville kunne betyde milliarder i inflationshjælp.

”Mens mange har svært ved at få pengene til at slå til, er der nogen, der tjener kassen. Det gælder blandt andet store olie- og gasselskaber, hvilket har fået FN og EU til at foreslå en særskat på disse. I Danmark er det især Mærsk, der har tjent styrtende på konjunkturer og kriser”, lyder det.

Derfor foreslår SF en særskat på Mærsk og rederier med ”overnormale profitter”.

- Vi synes, at det er rimeligt, at det er de bredeste skuldre, der bærer det tungeste læs. Mærsk forventer et overskud på et trecifret milliardbeløb, og derfor kan de også sagtens aflevere en brøkdel af det til fællesskabet, hvor mange i øjeblikket er presset på pengepungen, siger Pia Olsen Dyhr, formand i SF og tidligere transportminister.

Det tilføjes, at SF er åben over for udformningen af skatten, men mener, at 12 mia. kr. vil være et absolut rimeligt sigtepunkt. Det vil svare til cirka 6 procent af Mærsks forventede overskud i 2022.

Nej til Kattegatbro

Desuden lyder det også fra partiet, at det nu afviser at støtte en Kattegatbro mellem Røsnæs og Aarhus - i hvert fald i den form, ”projektet lader til at bevæge sig i”, siger Pia Olsen Dyhr:

- Vi er dybt, dybt bekymrede for klimakonsekvenserne af det her projekt. For ikke at nævne påvirkningen af den smukkeste natur på Røsnæs og Samsø, samt havbunden. Vi har brug for mere natur, hvor biodiversiteten kan trives – ikke mindre, siger Pia Olsen Dyhr.

SF har fra begyndelsen været skeptiske, mens flere mulige linjeføringer over og udenom Røsnæs og Samsø er blevet undersøgt, ligesom der også er foretaget flere undersøgelser af miljøkonsekvenserne. Samtidig har partiet insisteret på en ordentlig og grundig proces internt, hvor der er holdninger både for og imod.

- Store anlægsprojektet kan være visionære og bidrage til klimaløsninger, biodiversitet og svar på mange andre store udfordringer, som vi står med nu og i fremtiden. Se bare hvad Storebæltsbroen har gjort for Danmark, samtidig med at den har givet nye levesteder for biodiversitet i Storebælt. Det er bare slet ikke den vej, Kattegatprojektet går, siger Pia Olsen Dyhr og henviser til, at hun mener, der eksempelvis er alt for mange biler og alt for lidt offentligt transport tænkt ind i projektet.

For nylig meldte De Radikale også ud i klare vendinger, at de ikke støtter en Kattegatforbindelse. Enhedslisten, Frie Grønne og Dansk Folkeparti er også imod.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126