23948sdkhjf

- Det er et stort ønske, der går i opfyldelse

’Job i Transport’ glæder sig til at vise vejgodstransportbranchen fra sin bedste side ved DM i Skills.

Når DM i Skills 2022 løber af stablen til april i Høng ved Kalundborg, bliver det for første gang nogensinde med vejgodstransport som konkurrencefag.

Det er Transportens Udviklingsfond (TU) og Godstransportområdets Uddannelses- og Udviklingsfond (GUU) der er primus motor bag vejgodstransportbranchens stand på landets største erhvervsuddannelsesmesse, og særligt er det TU’s projektchef Magnus Købke, der har hovedansvaret for, at branchen viser sig fra sin bedste side over for de unge.

Branche-flaget skal vejre

Branchekendere genkender sandsynligvis Magnus Købke som et af de faste ansigter, når TU’s roadshow kører land og rige rundt med den specialdesignede truck, som er et hit blandt unge med en forkærlighed for store maskiner og transport.

- Det er naturligt, at vejgodstransportbranchen nu viser flaget som konkurrencefag på DM i Skills, for branchen skriger på arbejdskraft, siger Magnus Købke.

- Vi har som branche haft et stort ønske om at deltage på DM i Skills, da det er et udstillingsvindue til de unge mennesker, der kan få et indtryk af, hvad vejgodstransport handler om. Desværre kan vi ikke deltage, som vi ville, med store køretøjer, da der kun er et begrænset antal kvadratmeter til rådighed. Men det vil stadig være en publikumsvenlig oplevelse, hvor vi kan præsentere vejgodstransportuddannelserne fornuftigt. Hellere lave et innovativt og digitalt mesterskab end slet ikke at afholde det, fortsætter han.

Bag TU-fonden står Arbejdsgiverforeningen for Transport og Logistik (ATL) og Fagligt Fælles Forbund (3F). Fondens midler skal målrettet anvendes til forskning, etablering af kurser/uddannelser, konferencer, pilotprojekter/forsøg og studierejser/ophold i udlandet. Bag GUU står DTL’s arbejdsgiverforening og 3F. Fondens midler skal målrettet anvendes til etablering og fremme af kurser/uddannelse, konferencer, pilotprojekter/forsøg og studierejser/ophold i udlandet.

Begge fonde har som mål at fremme og udvikle uddannelser til transportbranchen og at indsamle relevant viden og erfaring for at imødekomme kravene til fremtidens transportsektor.

Deltagelsen på DM i Skills 2022 er kommet i stand som et resultat af et samarbejde mellem Dansk Industri/ATL og 3F Transport, der sammen er blevet enige om gennem Transportens Udviklingsfond at afsætte ressourcer til at udvikle det nye konkurrencefag.

Simulator-konkurrencer

Branchens stand ved konkurrencerne i Høng bliver på i alt 136 kvadratmeter, hvilket umuliggør, at dysterne blandt lærlinge og elever kan finde sted i ægte tunge køretøjer. Derfor udføres konkurrencerne innovativt og digitalt i simulatorer. Simulatorerne er en blanding af egne og lejede.

Otte erhvervsskoler inden for transport, som samarbejdet bag standen arbejder sammen med, har givet tilsagn om hver at sende to elever, siger Magnus Købke.

- Da det er første gang, vi deltager på DM i Skills som konkurrencefag, så mener vi, 16 elever er et passende antal. Det er begrænset, hvor mange lærlinge der har prøvet simulatorerne, så for at gøre det så realistisk som muligt, får de lov til at træne de forskellige opgaver, siger Magnus Købke.

Projektchefen tilføjer, at der dystes torsdag og fredag, hvorefter de bedste mødes i finalen lørdag.

- Vi har fire øvelser, som skal gennemføres i konkurrencen: Energirigtig kørsel i simulator, kranøvelse i kran-simulator, surringsopgave, hvor vi anvender en lad-simulator, som er en trailer med tippelad, der gør, at man kan tippe godset i forskellige vinkler og endelig almindelig teoretisk øvelse bestående af en multiple choice prøve, siger han.

Torsdag formiddag dyster fire elever mod hinanden i cirka halvanden time, og fire nye elever dyster igen om eftermiddagen. Det samme gentager sig fredag, og lørdag skulle der gerne være fundet de fire bedste til finalen, hvor finalisterne dyster i de samme discipliner igen.

- Vi tager selvfølgelig Roadshow-trucken med, og derudover får vi på selve konkurrencestanden et PMF-område, Prøv-Mærk-Føl, hvor publikum kan prøve kræfter med nogle af de discipliner, som de konkurrerende dyster i. Vi glæder os meget, slutter Magnus Købke.

(Artiklen er også bragt i Transport Tidende nummer 17/2021 under temaet 'Uddannelse').

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172