- Flere burde kigge mere i retning af banegods
På europæisk plan er Danmark bedst kendt som transitland, hvad banegodstransport angår. Landets skinner benyttes i overvejende grad til transport af især tungt gods mellem Norge/Sverige og fastlands-Europa.
Men sådan behøver det ikke nødvendigvis at være.
Det mener man hos A/S J. Lauritzen’s Eftf. i Esbjerg, hvor administrerende direktør Kristian Svarrer gerne vil slå et slag for større opmærksomhed på den – i dansk kontekst – lidt oversete godstransportform.
I en tid med stigende fokus på klima og bæredygtighed, er det på tide at få banegodstransporten ordentligt på skinnerne, lyder det.
Mere gods, mindre kapacitet
- Lige nu går vi ind i lavsæsonen, og i øjeblikket er vi 10 procent foran budgettet på omsætningen i banegodsforretningen.
Ordene kommer fra Kristian Svarrer, direktør i den esbjergensiske transport- og logistikvirksomhed A/S J. Lauritzen’s Eftf., der således slår fast, at mange transportkøbere fortsat opfatter gods på skinner som den foretrukne transportform.
Især under coronapandemien viste selskabets banegodsprodukt sig som en stabil transportform, fortæller han.
- Coronapandemien har kun påvirket vores forretning i en meget lille grad. Faktisk har vi oplevet vækst, men lige nu lider vi af kapacitetsproblemer. Vi har haft rigtig meget tryk på et stykke tid, men der er et års leveringstid på nye trailere, så det vil tage lidt tid at løse, siger Kristian Svarrer.
Øget fokus på klima
J. Lauritzen’s har tilbudt kunderne banegodstransport siden midten af 1980’erne – indtil 2007 endda fra egen terminal på havnen i Esbjerg.
Selskabet tilbyder 7 ugentlige afgange fra Padborg til Verona i Italien hver vej, importen består især af tungt gods – særligt fliser – mens eksporttrailerne hovedsageligt fyldes op med dyrefoder og fiskemel.
J. Lauritzen’s benytter sig primært af den italienskejede baneoperatør TX Logistik, der bryster sig af en rettidighed i ankomsterne på over 95 procent.
Alt gods læsses i Huckepack trailere, der alle er udstyret med GPS. Her kan J. Lauritzen’s læsse helt op til 30 tons på gardintrailere kontra 24,5 tons på vejen.
Virksomheden sælger derfor jernbaneproduktet på, at det er en grøn og bæredygtig transportløsning med mulighed for stor lastevolumen. Et fleksibelt og stabilt alternativ til vejgodstransport med høj kapacitet.
- Vores kunder sparer 65 procent i deres CO2-udledning i forhold til vejtransport på Padborg-Verona strækningen. Der har altid været en CO2-besparelse, men der er kommet mere fokus på det nu, i takt med at klima er kommet højere på dagsordenen, siger Kristian Svarrer.
Overset transportform
CO2-reduktionen indtræffer især som resultat af den større lasteevne og volumen kontra vejgodstransport. Derudover undgås trafikprop og kørselsforbud, og i mange tilfælde betyder fleksible afgangsfrekvenser og kortere transittider desuden en økonomisk besparelse.
- Banegodstransport er alt i alt et godt produkt. Det er et grønnere og ofte hurtigere alternativ, men som måske desværre er blevet lidt overset. Jeg tror, at grunden til, at banegodstransport er en ret anonym transportform, er, at der skal ti gode historier til at opveje en dårlig, hvilket giver noget benarbejde, siger Kristian Svarrer, men erkender dog også, at det i sagens natur er en anderledes måde at drive transport på.
- Branchen er udfordret af, at der kan være flaskehalse, hvis der er sporarbejde, og det begrænser nogle gange kapaciteten. Man skal også booke slot-tider, så der er nogle rammer, man skal gøre sig klart, men med 7 ugentlige afgange er det stadig et meget fleksibelt produkt. Så hvis man som virksomhed skal have transporteret tungt gods, og man gerne vil gøre noget godt for klimaet, så bør man kigge mere i retning af jernbanen, slutter Kristian Svarrer.