23948sdkhjf

Digital tvilling tredobler havvind-kapaciteten i Esbjerg

- Det er en gamechanger, siger havnedirektøren.

Esbjerg Havn har som den første vindhavn i verden fået udarbejdet en såkaldt digital tvilling, der kan beregne effektive metoder til udskibning af havvind. Det digitale værktøj har en voldsom effekt på havnens vindkapacitet, da Esbjerg Havn kommer til at kunne tredoble den årlige mængde af udskibet havvind fra 1,5 GW til 4,5 GW.

- Det er en gamechanger, siger direktør Dennis Jul Pedersen, Esbjerg Havn.

Computerprogrammet fodres med enorme mængder af information og gennemanalyserer alle processer i havnedriften med udskibning af havvind og simulerer havnen 1:1. Alt fra placering af gods til pladsbehov, betydningen af højvande og meget mere. På den måde bliver alle processer optimeret.

- At arbejde med den digitale tvilling er en gamechanger. Vi kan tage langt bedre beslutninger ved hjælp af det værktøj. Det betyder, at Esbjerg Havn kan tredoble kapaciteten uden at udvide havnen med en eneste kvadratmeter, siger direktør på Esbjerg Havn, Dennis Jul Pedersen.

Havnene skal ud af excel-arket

Kapacitet på havnene er en af de største udfordringer i forhold til den grønne omstilling. For tempoet skal markant op for at nå de mindst 65 GW havvind i 2030 og 340 GW inden 2050, som er de europæiske havvindstrategimål.

- Nu er vi første havn i verden med den digitale tvilling på havvind. Men for hele den europæiske udfoldelse af havvind vil det her jo også kunne spille en rolle i de kommende år. Der er pladsmangel i de fleste vindhavne i Europa, så vi skal have rykket havnene ud af Excel-arket og i stedet skabe flere digitale tvillinger, siger Dennis Jul Pedersen.

Det er ikke nyt at arbejde med digitale tvillinger i havnedrift. De bruges også til at optimere containerdrift og andre operationer. For vind er det optimale design af processen på havnene ekstra vigtigt, da vind kan være mere komplekst end andre havneprocesser. Der foregår mange aktiviteter på samme tid. For eksempel kommer der skibe fra en række forskellige lande med specialiseret udstyr. Det giver mange brikker i puslespillet.

Kapaciteten i Esbjerg øges løbende fra de 1,5 GW til 4,5 GW årligt frem mod 2025, hvor de krævede forandringer er gennemført. Det gælder for eksempel ombygning af nogle tilkørselsveje.

En stor bedrift og et kraftfuldt værktøj

Det er den amerikanske virksomhed Moffatt & Nichol, der har udviklet den digitale tvilling for Esbjerg Havn. Det er verdens førende havne- og maritime ingeniørrådgivnings virksomhed, der planlægger og designer havne overalt i verden. De har en afdeling, der udelukkende har fokus på logistik og detaljeret design af offshore vindhavne i Europa og USA.

- Det er en stor bedrift, vi sammen er lykkedes med, og som vi helt sikkert kan bruge her i USA og i andre europæiske lande. Den mængde vind, vi kan skubbe igennem fremover, er imponerende, siger Joshua Singer, der er Marine Structure Engineer, og som har været projektleder på skabelsen af den digitale tvilling.

- Evnen til digitalt at udbygge havnen og fysisk se projektet ske og identificere problemer og effektivitetsgevinster før betydelige anlægsinvesteringer er et enormt kraftfuldt værktøj for havvindmølleindustrien, siger Joshua Singer.

Perspektiverne er endnu større

Dennis Jul Pedersen mener, at perspektiverne i projektet er endnu større end bare effektivisering af havnedrift.

- Tænk, når vi også får sat leverandører ind i den digitale tvilling. Med naceller fra Cuxhaven og vinger fra Hull. Der er ingen grund til at tro, at vi stopper ved 4,5 GW, og det samme gælder forøgelsen af kapacitet i resten af Europa. Vel at mærke før vi begynder at udvide havnene, siger Dennis Jul Pedersen.

/anga.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141