23948sdkhjf

CO2-fangst og lagring fra 2025

Danske Rederier: Dansk CCS-aftale er godt skridt mod grønt eventyr.

Et bredt flertal af partierne i Folketinget indgik onsdag en aftale om en rammerne for udbud af tilladelser til at lagre indfanget CO2 i den danske undergrund. Aftalen sikrer staten et medejerskab på 20 procent.

CCS er en forkortelse af Carbon Capture and Storage. På dansk bliver det til CO2-fangst og oplagring i undergrunden – her i de gamle danske olie- og naturgasfelter i Nordsøen. Dermed reduceres den mængde CO2 Danmark udleder til atmosfæren tilsvarende.

Partierne Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet er enige med regeringen om, at staten skal have et medejerskab af tilladelserne til CO₂-lagring på 20 pct. via Nordsøfonden.

I første omgang åbnes der som nævnt ovenfor for lagringen i Nordsøen, blandt andet i tidligere olie- og gasboringer.

- I årtier har Danmark tjent på at trække olie og gas op af Nordsøen, men nu har vi aftalt rammerne for, hvordan vi på sigt kan tjene på at pumpe CO2 ned i samme undergrund. Olieeventyret kan blive til et klimaeventyr. Det er nødvendigt, at CO₂ skal indfanges og lagres for at holde temperaturstigningen nede, og vi forventer en efterspørgsel efter CO2-lagre i hele Nordeuropa. Denne aftale kan både styrke et nyt grønt erhverv og på sigt Danmarks økonomi, udtaler klimaminister Dan Jørgensen (S).

CCS er en teknologi, der endnu ikke er afprøvet i stor kommerciel skala. Men regeringen håber alligevel, at CO2-fangsten og oplageringen i undergrunden kan starte i 2025.

Glade rederier

Onsdagens aftale om rammerne for et udbud af tilladelser til at lagre CO2 i undergrunden fjerner en del af risikoen fra virksomhederne og kan medvirke til at sætte skub i egentlig lagring af CO2 i den danske undergrund. Det vækker glæde i Danske Rederier.

INEOS er et af de medlemmer hos Danske Rederier, som arbejder for at få lov at lagre CO2 i tidligere olie- og gasfelter i Nordsøen. For dem understreger aftalen det store behov for CCS fremadrettet.

- CCS bliver helt afgørende for, at vi kan indfri klimamålene, men er samtidig også en fantastisk mulighed for Danmark for at skabe et nyt grønt eventyr ved at udnytte det store potentiale i den danske undergrund og de mange kompetencer, vi har på Nordsøen, siger Mads Weng Gade, landechef, INEOS i Danmark, i en pressemeddelelse fra Danske Rederier.

- Det har været vigtigt, at der kom en afklaring af rammevilkårene. Det er naturligvis meget positivt, at den danske stat ønsker at gå med i udviklingen af CCS i Danmark ved at gå med i CO2-lagringstilladelserne. Nu haster det bare med at få startet udbuddet af lagringstilladelser, så vi kan komme i gang og nå målet om lagring af CO2 i Danmark fra 2025, siger Mads Weng Gade.

God aftale

Medejerskabet er aftalt for at fjerne en del af risikoen fra de private aktører og dermed hjælpe CO2-lagringen i gang. Bliver CCS en god forretning får staten del i overskuffet i henhold til deres medejerskab. Alt i alt en god aftale, mener Danske Rederier.

- Det er gode nyheder, at der på ryggen af den danske CCS-strategi nu er kommet klarhed om rammerne for tilladelserne til lagring af CO2 i Nordsøen. Det er et vigtigt skridt i videreudviklingen af CCS som dansk klimaløsning og ikke mindst som kilde til dansk vækst og beskæftigelse. Nu skal der så arbejdes videre, så vi kan få licenserne tildelt hurtigst muligt, siger Jacob K. Clasen, viceadm. direktør i Danske Rederier.

Fakta:

- Staten skal have et medejerskab til kommende lagringslicenser i Nordsøen på 20 pct.

- Det varetages af Nordsøfonden, som har lignende erfaring fra olie- og gas-licenser

- CCS-overskud beskattes som andre erhverv

- CO2-lagring i dansk undergrund kan ske fra 2025

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Mærsk trækker i førertrøjen med "målebånd" til grønne IT-indkøb
Slaget er slut: Folketinget vedtager kilometerafgift
Balkan-korridor skal bane vejen for førerløs godstransport
DHL hælder biofuel på Formel1-lastbiler
Kartoffel-gate: Mistanke om protestaktion på Storebæltsbroen
Scan Global udvider med opkøb og står styrket i Europa

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14