23948sdkhjf

Euromaster henter erfaren medarbejder i flygtningecenter

Afghansk flygtning fik arbejde kun to måneder efter ankomsten til Danmark.

Manglen på arbejdskraft er mærkbar i alle brancher i Danmark, hvor beskæftigelsen er rekordhøj. Derfor er arbejdsgiverne ekstra klar til at søge ledige hænder, andre steder end normalt.

En af dem er dæk- og servicespecialisten Euromaster.

Afghanske Jawad Rahmani har arbejdet med biler, siden han var otte år gammel. Da Taliban sidste år indtog Kabul, flygtede han sammen med sin familie. Efter et halvt år i Danmark arbejder han igen med biler – nu for Euromaster.

Da Taliban sidste år indtog Afghanistan, flygtede over en halv million afghanere ud af landet. Nu er det især ukrainske flygtninge, der søger mod vest. Når Danmark modtager flygtninge, starter integrationsarbejdet.

Af de flygtninge, der er kommet til landet inden for de seneste tre år, er under 40 procent i dag i arbejde. Til sammenligning er over 70 procent af den samlede befolkning i Danmark ifølge Danmarks Statistik i arbejde.

I praktik efter to månder

Afghanske Jawad Rahmani ankom den 28. september sidste år til Kastrup Lufthavn sammen med sin kone og tre børn. De flyttede direkte ind i Sandholmlejren.

To måneder efter ankomsten startede Jawad i praktik hos Euromaster. Nu er han fuldtidsansat i højsæsonen hos deres servicecenter i Herlev.

- Det har vist sig at være ren win-win. Vi har travlt, vi vækster og vi mangler arbejdskraft og Jawad har kvalifikationerne og vil gerne i arbejde. Så mit klare råd til andre virksomheder er, at de skal kigge den vej. Vores erfaring er, at de kommer med en masse gåpåmod. Det har været utrolig ukompliceret for os at få Jawad ind, og vi har fået en vellidt og kompetent medarbejder, forklarer Peter Enstrøm, centerleder hos Euromaster i Herlev.

Landede i sikkerhed i Danmark

Da situationen i Afghanistan og særdeleshed i Kabul lufthavn eskalerede, fik Jawad besked på at holde sig selv i sikkerhed. Som tidligere tolk for de danske styrker fik han hjælp af det danske udenrigsministerie, der skaffede papirer til familien, så de kunne krydse grænsen til Pakistan. Herfra kom de med et af de sidste fly mod Danmark med afghanske flygtninge.

- Da flyets hjul ramte asfalten, faldt en sten fra mit hjerte. Situationen i Afghanistan var helt ude af kontrol, og som far til tre små børn lever man i konstant frygt. At lande i sikkerhed i Danmark var en befrielse for min familie og mig, men det er også svært at komme til et nyt land. Så det gjorde en utrolig stor forskel, at jeg kunne komme hurtigt på arbejdsmarkedet og endda arbejde med noget, jeg elsker, forklarer Jawad Rahmani.

Processen med at ansætte Jawad Rahmani startede, da Peter Enstrøm en aften sad og så TV Avisen. Billeder af afghanere, der bliver reddet ud af landet og væk fra krigen, blev afløst af et indslag fra Sandholmlejren.

- De fortalte, at en stor del af de afghanske flygtninge, der var landet i Danmark, gerne ville i arbejde. Vores højsæson for dækskifte skulle netop til at starte, og vi har generelt svært ved at tiltrække kvalificeret arbejdskraft, så jeg synes, det var helt oplagt at kontakte Sandholmlejren, forklarer Peter Enstrøm.

Et par måneder efter at Euromaster havde kontaktet Røde Kors og Sandholmlejren, fik de en positiv tilbagemelding, og i starten af december startede Jawad Rahmani i praktik hos Euromaster.

Mangel på arbejdskraft

Danske virksomheder mangler arbejdskraft. Ifølge Danmarks Statistik siger mere end hver fjerde servicevirksomhed at de mangler ansatte, det er rekordmange. Ifølge Euromaster er det oplagt at kigge mod de flygtninge, der kommer til landet.

– Vi har på meget kort tid gjort os nogle virkelig gode erfaringer med Jawad. Samtidig har vi fået skabt et godt samarbejde med Røde Kors, der kommer til at danne et fundament for fremtiden. Vi vil helt sikkert fremadrettet kigge mod de flygtninge, der kommer til landet, når vi skal søge potentielle medarbejdere. Vi erfaringsdeler vores centre imellem, men vi mener, det vil være relevant, at hele branchen sparrer med hinanden på den front, forklarer Christina Bentzen, HR-chef i Euromaster.

Lang rejse på kort tid

Marie Larsen, leder af undervisning og aktivering på asylcentrene Sjælland, Dansk Røde Kors, siger specifikt om de afghanske flygtninge der kom til DK sidste år – herunder Jawad:

- Det var en flok, som var kendetegnet ved, at de var enormt klar til at komme i gang. De var meget bevidste om vigtigheden af hurtigt at få et job samt lære dansk. Vi blev faktisk ret hurtigt kontaktet af flere virksomheder, herunder Euromaster, der gerne ville have flygtningene i praktisk med henblik på arbejde.

Marie Larsen tilføjer.

- Det specielle ved denne flok var, at det var tydeligt at mærke, at det var mennesker, der havde en tilværelse og joberfaring med sig fra Afghanistan. De var helt klar til at fortsætte den tilværelse. Selvfølgelige var det en turbulent måde for dem at komme til Danmark, men det har nok også været en fordel, at det netop var en tidsmæssigt kort periode, deres rejse varede. Mange andre flygtninge er jo utrolig længe undervejs.

Opretholde modet

- Det betyder rigtig meget for en som Jawad at komme ud og få et hverdagsliv. Det at komme væk fra centret, at have kollegaer og få rutiner i hverdagen betyder utrolig meget for at opretholde modet. Det er ofte en meget lang ventetid for Jawad og de andre flygtninge, når de afventer at få deres sag behandlet, så det er afgørende, at de oplever at få en hverdag, siger Marie Larsen.

Tilbagemeldinger fra virksomhederne

- Når virksomhederne vender tilbage til os, så er de ofte imponeret over arbejdsindsatsen. Generelt er flygtningene sultne efter at lære og efter at gøre et godt stykke arbejde, fordi de ved, hvor vigtigt det er.

Kultur og udfordringer

- Det er helt naturligt, at det kan være svært. Men ofte vælger virksomhederne at opsøge os for at få hjælp, hvis de oplever ting på arbejdspladsen, som man være svære at italesætte. Det kan være helt almindelige dagligdagsting såsom det at holde frokostpause sammen. Men det kan også være større kulturelle forskelle såsom at vi i Danmark har en meget uformel arbejdskultur. Det er forskelle, der kan være svære at forstå, og så hjælper vi gerne virksomhederne med at italesætte det, slutter Marie Larsen.   /Smir

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156