23948sdkhjf

Skarp Østergaard talte til DTL-medlemmerne

”Man skal altid sove med et øje åbent og med støvlerne på”, lød det lørdag.

På DTL Danske Vognmænds generalforsamling lørdag konstaterede administrerende direktør Erik Østergaard, at pandemien og nedlukningerne har haft stor effekt på arbejdet i DTL – præcis som alle andre steder i samfundet.

- Men det er et vilkår. Og der er faktisk ikke mange erhverv, som har klaret sig bedre igennem krisen hidtil end netop vognmandserhvervet, fastslog Erik Østergaard.

- Det er glædeligt. Langt de fleste DTL-medlemmer havde fortsat en god og sund forretning i 2020.

Han kunne med tilfredshed også konstatere, at med vedtagelsen af EU's vejpakke og en ny hjemlig lovgivning på godskørselsområdet er der sikret et dansk lønniveau for både danske og udenlandske vognmandsvirksomheder og deres chauffører, når der køres i Danmark. Fra 1. januar i år gælder det for de udenlandske vognmænd og fra 1. juli skal også danske vognmænd følge et ensartet lønniveau.

- Slut med køkkenbordsoverenskomster, små som store. Dét er en sejr for den fair konkurrence og et nederlag til dem, der i årevis har underbudt DTL-medlemmerne ude på vejene, sagde Erik Østergaard.

Og alliancen af organisationer i NLA, samt DTL’s søsterorganisationer i Tyskland og Frankrig, samt en række transportministre og EU-parlamentarikere, har bestemt ikke tænkt sig at give op, blev det fremhævet.

På klimafronten arbejder DTL for, at beslutningstagerne er helt klar over, hvordan medlemmernes økonomiske og praktiske hverdag ser ud, og hvad der skal til, for at et skifte til klimaneutral transport kan ske.

- Og det er nu engang langt sværere med tunge lastbiler end med en lille personbil. Uanset hvad, så har vi en bunden opgave foran os, sagde Østergaard og påpegede, at DTL i øvrigt er lodret imod kilometerafgifter som tvangsinstrument.

Klar sejr på varebilsområdet

Særtransportområdet har igen i det forløbne år voldt en del problemer i forhold til myndighederne. Men tidspunktet nærmer sig, hvor branchen kan få gennemført en højst tiltrængt revision af særtransportbekendtgørelsen – forhåbentlig med start i år og til gennemførelse i 2022, lød det fra Østergaard:

- Sidste år sloges vi også med to forskellige praksisformer hos tilladelseskontorerne i Greve og i Padborg. Én lovgivning. To kontorer, to fortolkninger, to vidt forskellige retsstillinger i ét lille land. Det var en dybt urimelig og helt, helt uacceptabel situation, og jeg tør godt sige, at de er blevet brugt meget krudt på en normalisering af forholdene.

DTL-direktøren udtrykte særlig stolthed over resultaterne på varebilsområdet:

- Jeg ser det som en kæmpe DTL-sejr, at vi overhovedet fik en lovgivning på området. Nu er loven på vej til at blive justeret og et tosset politisk kompromis luges ud - og dermed bliver loven nu bedre, udtalte han med henvisning til 11 kg-reglen for pakkeudbringning.

- Tilmed følges dette som et led i EU’s vejpakke i 2022 op af et tilladelseskrav for varebiler i international transport. Det er også med et stort DTL-aftryk på, tilføjede han.

Apropos pakker og konkurrencen på dette marked samt stykgodsmarkedet måtte Erik Østergaard konstatere, at det evige slagsmål om PostNord er fortsat.

- Vi fortsætter vores kritik og vores arbejde for fair vilkår. Og jeg vil gerne takke Danske Fragtmænd for samarbejdet om sagen, sagde Østergaard.

Krav om flere rastepladser

På affaldsområdet fremhævede Østergaard det stigende kommunale ”opgavetyveri”, i form af hjemtagning af dagrenovationen i flere og flere kommuner.

- Den kamp skal kæmpes op til og under kommunalvalgkampen, og jeg kan kun opfordre alle medlemmer, der kører med affald, til også at engagere sig i kampen, sagde Erik Østergaard.

Endelig kunne DTL-direktøren konstatere, at forhandlingerne om infrastrukturen er i en afgørende fase. Her har DTL et afgørende punkt: Flere rastepladser.

- Der må og skal etableres rastepladser i de kommende års udbygning. Jeg ved, at blandt andet Kristian Pihl Lorentzen fra Venstre er opmærksom på det, og vil tage kravet med til forhandlingerne. Tak for dét, kvitterede DTL's adm. direktør. /anga.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14