23948sdkhjf

Udsigt til afgørende og spændende told-efterår

Klumme af Danske Speditører.

Af Jakob Størling

Uddannelses- og relationschef

Danske Speditører

 

Henrik Beck

Politik- og kommunikationschef

Danske Speditører

Netop nu står vi og se ind i et andet halvår af 2020, der byder på i hvert fald to enorme udfordringer på toldområdet.

Udfordringer der er så store, at det kan få vidtrækkende negative konsekvenser, hvis alle ikke gør deres yderste for at få alt til at gå op i en højere enhed.

I mange år har det stået lysende klart, at Danmark kun kan implementere EU-Toldkodeksen med et meget stort antal nye IT-systemer. Det er blevet kaldt et af Danmarkshistoriens største IT-projekter.

Det har Skat og senere Toldstyrelsen i samarbejde med Udviklings- og Forenklingsstyrelsen så brugt nogle år på at forberede. Men som skiftende skatteministre har erkendt, er man simpelthen kommet for sent ud af starthullerne i midten af 2010’erne. Det hævner sig nu i form af meget korte tidsfrister.

Nyt importsystem på rekordtid

I efteråret 2020 skal der udvikles det første af de nye virkelig store, komplekse og dyre IT-systemer. Nærmere bestemt drejer det sig om intet mindre end en ny import- og toldplatform.

Systemet skal være klar til at kunne håndtere den nye lavværdimoms, der efter planen skal indføres 1. januar 2021. Lavværdimomsen bliver formentlig udsat til 1. juli 2021.

Indtil der kommer en officiel EU-melding om udsættelsen, arbejdes der her i Danmark ufortrødent videre efter, at det allerede skal være klar 1. januar 2021, altså om et halvt år.

Som Toldstyrelsen siger, er der nu et vist tidspres. Det kan virksomhederne i speditionsbranchen skrive under på.

Specifikationer i august

På det seneste møde i Toldkontaktudvalget lovede Toldstyrelsen Danske Speditører, at specifikationerne til det nye import-system vil blive offentliggjort i august 2020. Det mener vi bestemt ikke er et sekund for tidligt i betragtning af, at speditørerne og importvirksomhederne har en del egne IT-systemer og arbejdsgange, der skal tilpasses til det nye system.

Virksomhederne går en travl tid i møde for at blive klar. Det vil gælde, uanset om deadline bliver 1. januar 2021 eller seks måneder senere.

Opgaven med at guide virksomhederne sikkert igennem bliver stor, og vi er glade for, at Toldstyrelsen har indfriet et stort ønske fra Danske Speditører om at inddrage virksomhederne undervejs.

Inddragelse giver grund til optimisme

På vores initiativ blev det første IT-tekniske kontaktmøde mellem Toldstyrelsen og danske virksomheder om den nye platform holdt i januar 2020 – og siden har der været en god dialog i både et stort mødeforum og i en mindre, meget teknisk arbejdsgruppe.

Allerede fra august 2020 bliver mødeaktiviteten intensiveret yderligere. Det lader heldigvis til, at Toldstyrelsen er 100 procent klar over, at virksomhederne og deres brancheforeninger skal inddrages mest muligt og tidligst muligt for, at overgangen til nye tider på IT-området kan blive en succes på den meget korte tid, der er til rådighed.

Indtil videre – altså indtil noget går galt - er Danske Speditører fortrøstningsfuld. Som afrikanerne siger: Alt ender godt til slut - spørgsmålet er blot, hvornår det er slut!

Brexit brænder på

Noget som vi med sikkerhed ved vil slutte, er brexit-overgangsperioden. Den britiske regering har netop meddelt EU, at den ikke vil blive forlænget.

Sagt med andre ord har den britiske regering meddelt, at Storbritannien kapper alle fortøjninger til EU 1. januar 2021, altså også om seks måneder.

Inden da kan der selvfølgelig blive indgået en (fri)handelsaftale mellem EU og Storbritannien. Sker det ikke, bliver handel mellem virksomheder i EU-lande som Danmark og britiske virksomheder reguleret af de almindelige regler fra WTO (World Trade Organization).

Brexit-konference i sigte

For danske speditionsvirksomheder bliver det ikke det store problem at skulle fortolde som i forhold til et hvilket som helst andet såkaldt tredjeland. Det drejer sig dybest set blot om at føje endnu et land til listen over lande, hvor WTO-reglerne gælder.

At skulle gøre det bliver måske i højere grad et problem for danske virksomheder, der ikke samarbejder med speditører og som ikke er vant til selv at skulle stå for fortoldninger til tredjelande.

Under alle omstændigheder holder Danske Speditører i efteråret 2020 en konference, hvor vi kommer meget mere rundt om brexit end det rent told- og momsmæssige.

Danske Speditører åbner for tilmeldinger til brexit-konferencen efter sommerferien.

(Denne klumme er også bragt i Transport Tidende nummer 13/2020 - i temaet om told, jura, forsikring og revision).

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14