23948sdkhjf

"Blå" valgkamp i Gentofte

Danske rederier stod bag erhvervspolitisk debat.

Beskæftigelsen i Danmark skal øges og den økonomiske vækst skal sikres, men der er ikke helt enighed om vejen dertil. Danske Rederier satte to politikere stævne for at blive klogere på fremtidens erhvervspolitik.

Folketingsvalget nærmer sig og opvarmningsdebatterne om fremtidens Danmark er skudt i gang. Mandag aften havde Danske Rederier inviteret erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) og formanden for Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget, Morten Bødskov (S), til en debat om Danmarks fremtidige erhvervspolitik.

Debatten blev afholdt hos rederiet Norden og ledet af chefredaktør for Villabyerne og Politikens Lokalaviser, Claus Wessel Krogh, som styrede de to politikere igennem emner som uddannelse, yderkommuner og søfart.

Det skriver Danske Rederier i en pressemeddelelse.

Et af aftenens store emner var uddannelsespolitik. Socialdemokratiets Morten Bødskov, ønsker at gøre op med regeringens årlige nedskæringer på området. De mener, at de nuværende krav på en årlig besparelse på 2 procent, svækker de kompetencer og innovative tiltag, som Danmark skal leve af i fremtiden. Socialdemokratiet ønsker derfor at afsætte flere midler til uddannelse og forskning. Ministeren kunne her tilføje, at besparelserne er sat i bero.

Det glæder Danske Rederier.  

- Vi er nødt til at satse på mere uddannelse. Viden og kompetencer er nøglen til fremtidig velstand og velfærd. Kvalitetsuddannelser giver konkurrencedygtig arbejdskraft og innovative løsninger, og det har vi brug for, siger Anne H. Steffensen, adm. direktør hos Danske Rederier.

Affolkningen af yderkommuner

Udfordringen med fraflytning fra yderkommuner blev også debatteret. Det er et emne, som ligger begge partier meget på sinde.

Erhvervsminister Rasmus Jarlov kunne nævne mange initiativer, der er gennemført for at fastholde lokale job, fx udflytning af offentlige arbejdspladser, kommunernes udligningsordning, kørselsfradrag, ø-fradrag, landbrugspakken og meget mere. Men urbaniseringen er svær at kæmpe imod på trods af en kæmpe politiks indsats. Ikke alle initiativer møder opbakning, men der er fortsat bred politisk enighed om at der skal arbejdes for at styrke sammenhængen i Danmark.

Det glæder Danske Rederier, hvis aktiviteter har en tæt tilknytning til Danmarks land- og yderkommuner, da 2/3 af danske søfolk bor dér.

Frihandel

Enigheden mellem de to politikere rækker også udover landet grænser. Her ønsker man nemlig at sikre de danske interesser i den internationale handel. Et emne som har stor betydning for fremtidens søfart.

Rasmus Jarlov ønsker at styrke den diplomatiske indsats og arbejde i de internationale organisationer.

Til det tilføjede Bødskov et ønske om eksportfremstød og stærke frihandelsaftaler for at undgå de kedelige koldkrigstendenser, som vi oplever i verdenspolitik.

- Med udsigt til valg, er det utrolig positivt at se, at det Konservative Folkeparti og Socialdemokratiet kan samles om søfartspolitikken. De ønsker lige som os brede forlig om en aktiv erhvervspolitik, siger Anne H. Steffensen og hun forsætter:

- Danmarks velfærd afhænger af den velstand, som danske virksomheder kan trække hjem til landet. Det kræver både samarbejde henover midten på Christiansborg, men også et godt samarbejde med erhvervslivet og myndighederne.

FAKTA

Gentofte og søfarten

Gentofte er landets 3. største søfartskommune målt på omsætning. I 2013 omsatte rederierne i Gentofte for 33,6 mia. kr.

Små tusinde personer er ansat i de danske rederikontorer i Hellerup.

Fra intet andet sted i verden blev der drevet mere fragt af produktolie (benzin og diesel) end i Tuborg Havn i 2017.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126