S & SF kræver politisk pirathandling
Sagen om Shipcrafts påståede passivitet over for de seks søfolk, fra rederiets coaster Leopard, der sidder som gidsler hos somaliske pirater, får nu politiske følger.
De seks søfolk – fire filippinske og to danske – har været i de somaliske piraters varetægt siden 12. januar. Flere branchekilder kritiserede igår ifølge nyhedsbuareauet Ritzau, rederiet Shipcraft for nøl og passivitet, i indsatsen for at få piraterne til at frigive de seks gidsler.
Kritikken fik i går Søfartens Ledere til at politianmelde rederiet for svigt i forhold til rederiets arbejdsgiveransvar i forhold til IMO’s konvention om sikkerhed til søs, SOLAS.
Ny har Socialistisk Folkeparti og Socialdemokraterne krævet, at regeringen går ind i sagen.
- Den sag har varet længe nok, og det er meget uacceptabelt, som den er forløbet. Rederiet har et moralsk ansvar for at få skaffet de seks søfolk hjem hurtigt. Derfor bør regeringen lægge pres på rederiet, siger Holger K. Nielsen fra SF til Ritzau.
I Socialdemokratiet er søfartsordfører Niels Sindal heller ikke i tvivl om, at Shipcraft er løbet fra sit ansvar.
- Mig bekendt har rederiet ikke gjort seriøse forsøg på at få søfolkene fri og de har tilsyneladende ikke haft forsikringerne i orden til at kunne løfte opgaven. Shipcraft er løbet fra sit ansvar og tiet det ihjel. Rederiet fik reddet skib og last og er nu ligeglade med besætningen, siger Niels Sindal til nyhedsbureauet.
Store udbytterNærlæsning af Shipcrafts regnskaber viser ifølge Ritzau, at ejerne i 2008 trak 22,4 millioner kroner ud af rederiet årsresultat på 24 mio. kroner. Året efter trak ejerne 24,2 millioner kroner ud af rederiets årsresultat på 24,3 mio. kroner.
Årsregnskabet for 2010 er endnu ikke offentliggjort.
Det danske rederi er 100 procent ejet af et selskab på Cypern, Shipcraft Cyprus Ltd, med en indviklet bagvedliggende selskabskonstruktion. Ritzau oplyser, at det ikke har været muligt at få oplysninger om, hvem det reelt er, der ejer de forskellige selskaber bag ved Shipcraft.