Rederiet Shipcraft politianmeldt i gidselsag
Skarp kollegial kritik af rederiet Shipcraft, der har seks søfolk siddende som gidsler hos somaliske pirater på 6. måned.
Det er besætningen fra rederiet Shipcrafts coaster Leopard, bestående af fire filippinske søfolk og to dansk skibsofficerer – herunder skibets kaptajn – der har siddet som gidsler siden 12. januar i år.
Skibets styrmand gav for nyligt – via satellittelefon – udtryk for, at gidslerne føler sig glemt over for Ekstrabladet.
Nu har flere kilder i danske rederikredse angiveligt givet telegrambureauet Ritzau ny næring til tvivlen om Shipcrafts evne til at få de seks gidsler frigivet.
Mens kritikken her er anonym, så bekræfter sekretariatsleder i Rederiforeningen af 2010, Michael Wengel-Nielsen opsigtsvækkende kritikken af Shipcraft.
- Jeg kan nikke genkendende til disse bekymringer i branchen. Som organisation har vi taget stærkt afstand overfor den udvikling, som sagen har fået. Og det har vi også givet udtryk for overfor rederiet, siger Michael Wengel-Nielsen til Ritzau og tilføjer.
- Af hensyn til gidslerne og deres pårørende, mener vi, at sagen bør løses hurtigst muligt. Med det tidsforløb, der har været, har vi nemlig fået det indtryk, at sagen er gået i stå.
Direktør Claus Bech fra rederiet Shipcraft vil ifølge Ritzau ikke kommenterer kritikken.
PsykologhjælpIndtrykket af stilstand i forhandlingerne med de somaliske pirater forstærkes blandt andet, at af en pårørende til skibets kaptajn Eddy Lopez, der hævder, at Shipcraft afbrød samarbejdet med en professionel piratforhandler efter 60 dage, da der angiveligt ikke var penge til mere.
- Vi ved faktisk slet ikke, om der forhandles i øjeblikket for at få Eddy og besætningen fri, siger Ricardo Budorovich Romo, der er i famile med Eddy Lopez hustru.
Rederiet skal blandt andet have forsømt at få psykologhjælp til hustruen, der sidder alene med tre sønner på 2, 8 og 11 år, i Chile, selv om Rederiforeningen af 2010 har gjort Shipcraft opmærksom på, at det er muligt at opnå psykologhjælp via Søfartens Arbejdsmiljøråd.
PolitianmeldtSøfartens Ledere har i dag reageret på artiklerne fra Ritzau ved at anmelde rederiet Shipcraft A/S i Hørsholm og selskabets direktør Claus Bech for overtrædelse af Lov om sikkerhed til søs, Lov om skibes besætning samt den internationale konvention om sikkerhed for menneskeliv til søs, IMO-konventionen SOLAS, m.v. ved ikke i tilstrækkeligt omfang at have truffet forholdsregler, der effektiv kunne hindre et piratangreb, samt ved ikke efterfølgende på nogen måde at medvirke til eller gøre forsøg på at få rederiets medarbejdere frigivet og hjemsendt.
Det oplyser fagforeningen i en pressemeddelelse.
- En forudsætning for at få søfolkene hjem er, at rederiet gør en aktiv indsats, siger direktør i Søfartens Ledere Fritz Ganzhorn:
- Og det har vi bestemt ikke indtryk af har været tilfældet her.
Søfartens Ledere har angiveligt i længere tid været i kontakt med pårørende til det danske gidsel Eddy Opolo Lopez Lopez. Oplysninger og maildokumentation fra de pårørende tegner et billede af et rederi, der siger ét og gør noget andet.
- Vi har fuld forståelse for, at gidselsituationer påkalder sig omfattende diskretion, siger Fritz Ganzhorn: I den konkrete sag har rederiet dog tilsyneladende brugt tavsheden som dække for, at de intet foretog sig i sagen.
FAKTABOKS
Da somaliske pirater åbnede ild mod coasteren Leopard 12. Januar i år, så søgte skibets besætning angiveligt tilflugt i et særligt sikringsrum, hvorfra de havde held til at slukke for hovedmotoren.
Men piraterne fik en eller anden måde adgang til sikringsrummet, der ellers skulle holde piraterne ude. Da piraterne ikke formåede at få gang i coasterens hovedmotor, valgte de i stedet at tage den seks mand stor besætning som gidsler.
Coasteren Leopard blev senere bjerget af den tyrkiske flåde, mens besætningen altså fortsat sidder som gidsler i Somalia.