23948sdkhjf

Branchen skuffet over forslag

Læs organisationernes reaktioner på transportminister Hans Chr. Schmidts forslag om at udvide overhalingsforbuddet på det danske motorvejsnet.

Læs organisationernes reaktioner på transportminister Hans Chr. Schmidts forslag om at udvide overhalingsforbuddet på det danske motorvejsnet.



- Det er et anslag mod sagligheden og de faglige argumenter, mener DTL, som sammen med den øvrige transportbranche, var til møde med transportministeren mandag.

På mødet oplyste ministeren, at forbuddet vil indebære, at lastbiloverhalinger bliver forbudt i myldretiden – f.eks. tidsrummet fra kl. 6-9 eller kl. 6-10 og igen fra kl. 15-18 eller kl. 15-19 – men kun på strækninger, hvor der er kapacitetsproblemer og andelen af lastbiler er høj. De konkrete strækninger blev ikke oplyst.

Forbuddet kommer ifølge DTL på trods af, at transportministerens eget igangværende forsøg med et overhalingsforbud for lastbiler på en længere strækning på den Østjyske motorvej viser, at fremkommeligheden for trafikanterne ikke bliver forbedret.

Af alle de målinger og analyser, som Vejdirektoratet har lavet i perioden fra december 2010 til april i år, fremgår det, at hastigheden under forsøget ikke har ændret sig for person- og varebiler. Desuden viser målingerne, at der opstår kolonnedannelser af lastbiler, skriver DTL.

- Hvad der sker, hvis forbuddet udrulles til længere strækninger, kan man kun gisne om. Efter DTLs opfattelse vil det i begge spor blive den langsomst kørende, der sætter hastigheden, fordi ingen bilist vil ligge inde i de kolonner af lastbiler, der vil ophobe sig. Det havde også været interessant at se hvad der sker, når de mange campingvogne ruller ud på motorvejene hen over sommeren, men det vil ministeren tilsyneladende ikke afvente, siger Ove Holm, DTLs erhvervspolitiske chef.

DTL tager kraftig afstand fra de såkaldte elefantvæddeløb, hvor en lastbiloverhaling tager uacceptabel lang tid.

- Men langt de fleste lastbiloverhalinger sker hurtigt og er nødvendige. Vi skal alle være på vejene – også erhvervstrafikken – og det kan være nødvendigt og legitimt for en lastbil at overhale. Lastbiler er underlagt køre- hviletider og har en dagligdag, der skal hænge sammen og fungere, så vi alle kan få varer til tiden, siger Holm.

I 2009 er der kun registreret 35 tilfælde, hvor lastbiler generelt har overtrådt reglerne for overhaling. Det svarer til kun tre promille af antallet af kontrollerede køretøjer, skriver DTL.

- Så hvis problemet er så stort, som ministeren hævder, så vil det rigtige være at intensivere kontrollen med de konkrete syndere – og ikke et omfattende og nytteløst overhalingsforbud for lastbiler generelt. Unødigt lange overhalinger, der er til stor gene for den øvrige trafik er i forvejen forbudt efter færdselsloven, siger Ove Holm.

DTL kritiserer, at transportministerens argument for at indføre et totalforbud for lastbilsoverhalinger i det nævnte tidsrum er, at forsøget skulle have vist en positiv effekt. Transportministeren henviser til en spørgeskemaundersøgelse foretaget på rastepladser på strækningen mellem Skærup og Århus, der viser at 95 procent af bilisterne og 55 af lastbilschaufførerne mener, at et overhalingsforbud er en god idé.

DTL har i sidste uge bedt Vejdirektoratet om at se rapporten fra spørgeskemaundersøgelsen. Svaret var, at rapporten ikke var i en sådan form, at den var klar til udsendelse. Desuagtet bliver Vejdirektoratet flittigt citeret i pressen som kilde til oplysningerne fra spørgeskemaundersøgelsen.

- DTL sidder i den følgegruppe, som transportministeren nedsatte i forbindelse med det etårige forsøg, og som nu afsluttes før tid. Her har vi heller ikke set eller er blevet orienteret om resultatet fra spørgeskemaundersøgelsen, og vi er meget skuffede over, at ministerens vægter en meningstilkendegivelse fra bilisterne og chauffører højere end de i øvrigt ganske klare fakta fra forsøget, siger Ove Holm. Og vi er bestemt heller ikke tilfredse med, at vognmandsvirksomhederne – som ellers aftalt – endnu ikke er blevet spurgt om deres vurdering og holdning til forsøget med overhalingsforbud.

Savner realisme

Efter mødet sagde formanden for International Transport Danmark, Mogens Therkelsen, Padborg, at ITD ”naturligvis gerne medvirke til at få trafikken på motorvejene afviklet så glidende som overhovedet muligt.”

- Men vi savner stadig faktuelt belæg for, at forbud mod lastbil-overhalinger har den tilsigtede effekt. Det er ikke nok, at et forbud er populært i befolkningen, det skal også have en gavnlig samfundseffekt, og det har det jo ikke, hvis trafikken samlet bliver dårligere afviklet, og personer og varer er længere tid om at nå frem, siger Mogens Therkelsen.

Han havde foretrukket, at vente med denne diskussion, til fakta fra forsøget på den østjyske motor-vej foreligger til december.

- Men hvis forbuddet mod overhalinger skal udvides allerede nu, lægger vi vægt på, at det kommer til at ske på et sagligt grundlag, siger Mogens Therkelsen. Det er skuffende, at ministeren bygger sin aktuelle udmelding på en interview-undersøgelse, som ingen andre har set. På dagens møde opfordrede vi til at få fakta på bordet og starte en saglig diskussion på et fælles grundlag i stedet for at jage ubegrundede hovsa-løsninger igennem. Desværre ser det ud til, at ministeren har travlt med at få forslaget igennem, og det kan vi ikke acceptere.

Fra lastbiltransportbranchen er der en bred erkendelse af, at lastbiloverhalingerne er noget, der optager og irriterer medtrafikanterne på vejene. Fra ITD’s side er der derfor stor villighed til at finde praktiske løsninger på problemerne.

Men brancheorganisationen lægger samtidig vægt på, at et eventuelt udvidet forbud kun skal gælde, når der er megen trafik på vejene. Og det skal efter ITD’s mening stadig være tilladt for lastbilerne at overhale, hvis fartforskellen til den forankørende er over ti kilometer i timen, for så kan overhalingen kan afsluttes hurtigt og problemfrit.

- Den almindelige dansker synes, at lastbilerne fylder for meget på vejene. Men de glemmer desværre ofte, at vi ikke kører rundt for at genere medtrafikanterne, men for at få varer på hylderne, dér hvor de selv er på vej hen i deres biler: I butikkerne og på deres arbejdspladser. Modviljen handler mere om følelser end om fakta, og det er særdeles ærgerligt, hvis det skal være følelserne frem for fakta, der skal diktere lovgivningen, siger Mogens Therkelsen.

På dagens møde med transportministeren henstillede ITD til, at en eventuel udvidelse af overhalingsforbuddet bliver ledsaget af elektronisk skiltning, som automatisk aktiverer forbuddet, når trafikken på vejene er tæt – og ophæver det igen, når der er god plads på vejene.

- Vi ser positivt på et overhalingsforbud på de steder, hvor det har en reel og gavnlig effekt. Men fri os fra flere uigennemtænkte regler, som kun er dårlige undskyldninger for at krybe uden om de reelle løsninger, siger Mogens Therkelsen.

Forberedt på forbud

Michael Svane fra DI Transport var efter mødet ikke i tvivl om, at ministeren er godt i gang med at samle sit flertal til en udvidelse af overhalingsforbuddet.

Derfor handler det ifølge Svane om, at så det bedste ud af forslaget:

- Det skal være et overhalingsforbud i de sammenhænge, hvor det er fornuftigt, for eksempel i forbindelse med myldretidstrafikken. Derfor vil vi også gerne have udskiftet de lange forbudsvinduer fra kl. 6-18 til nogle kortere tidsvinduer - for eksempel 6-9 og 15-18, siger Michael Svane.

Han foreslog på mødet med Hans Chr. Schmidt også, at der indføres en fast regel om regel om, at særtransporter må overhales.

Hasarderet overhalingsforbud

Dansk Erhverv savner efter mødet fortsat dokumentation for konsekvenserne ved et udvidet overhalingsforbuddet for lastbiler på danske motorveje.

- Vi kender ikke konsekvenserne af at udvide overhalingsforbuddet. Vi er midt i en forsøgsperiode med et overhalingsforbud, og vi ville gerne have kendt konklusionerne, før vi bevæger os ud i en udvidelse, siger chefkonsulent Jesper Højte Stenbæk, Dansk Erhverv. Vi mangler blandt andet at opsamle erfaringer for, hvordan dette påvirker ferietrafikken. Vi aner ikke, om dette giver bedre eller dårligere trafik. Dansk Erhverv anerkender, at politik nogen gang handler om at træffe beslutninger på et ufuldstændigt grundlag, men jeg savner en begrundelse for, hvorfor det er nødvendigt at gennemføre dette nu.

Dansk Erhverv har dog noteret sig, at der er bred politisk opbakning til forslaget.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.065