23948sdkhjf

DI: Coronavirus kan koste 50.000 arbejdspladser

Dansk industri tegner et dystert billede af Danmarks økonomiske fremtid.

Coronavirusset spreder sig hurtigt igennem det danske og internationale samfund og har store økonomiske konsekvenser for erhvervslivet i Danmark. Falder verdenshandlen med fem procent koster det i sig selv dansk økonomi 38 mia. kr. og knap 50.000 arbejdspladser. Dertil kommer tabte arbejdspladser i hjemmeerhverv som turisme, rådgivning og restauranter.

Det skriver Dansk Industris beregninger på Oxford Economics Global Model.

Sidste år eksporterede danske virksomheder for 3,5 mia. kr. i døgnet, hver dag hele året. Danske virksomheder er dermed dybt afhængige af god adgang til markederne i andre lande. Men coronavirusset har på ganske kort tid rystet verdensøkonomien. Vækstudsigterne bliver løbende nedjusteret, forsyningskæder bliver brudt, mens lande og regioner indfører karantæner og lukker ned for omverden.

Usikkerheden er ekstremt stor, hvilket i sig selv vil give anledning til lavere økonomisk aktivitet, da forbrugere holder igen med at købe ikke-nødvendige dagligvarer såsom bil, sofa og ferierejser. Hertil kommer, at frygten for smitte rammer de mange serviceydelser, som kræver, at man færdes i store forsamlinger, for eksempel restauranter, koncerter, biografer mv.

Usikkerheden får samtidig mange virksomheder til at træde kraftigt på bremsen i forhold til store investeringsbeslutninger og køb af rådgivningsydelser. Likviditetsudfordringer er ligeledes en barriere, der får virksomhederne til at holde igen med udgifterne.

Det er således blottet for enhver tvivl, at verdensøkonomien og verdenshandlen vil lide et knæk som følge af coronavirusset – spørgsmålet er blot hvor meget?

DI har nedenfor vist betydningen for dansk økonomi af tre forskellige scenarier for udviklingen i verdenshandlen: Et kortvarigt dyk, et dybere fald og et langstrakt forløb.

Kortvarigt dyk:

Verdenshandlen falder med 2,5 procent i et enkelt kvartal. Dansk BNP-vækst reduceres med 1 procentpoint i 2020, hvilket svarer til cirka 23 mia. kr. Der kommer en relativt hurtig vending, og lidt af det tabte indhentes allerede i 2021. Beskæftigelsen reduceres samlet set med knap 30.000 personer i 2020, som følge af mindre verdenshandel.

Dybere fald:

Verdenshandlen falder med 2,5 procent i to kvartaler. Dansk BNP-vækst reduceres med 1,7 procentpoints i 2020, hvilket svarer til cirka 38 mia. kr. Lidt af det tabte indhentes i 2021, hvor væksten bliver lidt højere end i udgangspunktet. Beskæftigelsen reduceres samlet set med op mod 50.000 personer i 2020, som følge af mindre verdenshandel.

Langstrakt forløb:

Verdenshandlen falder med 2,5 procent i hvert kvartal i hele 2020. Dansk BNP-vækst reduceres med hele 2,5 procentpoint i 2020, hvilket svarer til cirka 60 mia. kr. Forløbet er langstrakt, så tabene vokser ind i 2021. BNP vil i 2021 være 3,3 procentpoints lavere end ellers, svarende til cirka 75 mia. kr. Beskæftigelsen reduceres med 75.000 i 2020, og det samlede beskæftigelsestab vokser til knap 100.000 personer i 2021.

Ovenstående scenarieberegninger tager udgangspunkt i et isoleret fald i verdenshandlen og de deraf afledte effekter på dansk økonomi. Der er således ikke indregnet effekter af danske nødforanstaltninger, som vil svække efterspørgslen og væksten i indenlandske brancher, lyder det fra DI. /anga.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125