Dansk-tysk samarbejde over grænsen
Transportminister Hans Christian Schmidt har sammen med transportminister i Slesvig-Holsten Jost de Jager, regionrådsformand Carl Holst og en række repræsentanter for erhvervslivet nord og syd for indledt samarbejdet i den dansk-tyske transportkommission.
Kommissionen har til opgave at identificere og analysere udfordringerne for den grænseoverskridende transport og infrastruktur. Kommissionen vil også afgive sine anbefalinger vedrørende den grænseoverskridende transport.
- Gode transportforbindelserne mellem Danmark og Tyskland er meget vigtige for den fortsatte vækst og beskæftigelse. Ikke kun i grænselandet, men i hele landet. Både den tyske minister og jeg lægger stor vægt på at vi kommer i gang med det samme og mødes med jævne mellemrum, siger transportminister Hans Christian Schmidt.
- Kommissionen skal både se på muligheder og udfordringer. Derfor lægger jeg vægt på, at både Region Syddanmark og erhvervsorganisationerne bliver direkte involveret i kommissionens arbejde.
Erhvervets repræsentantITD’s formand Mogens Therkelsen deltager som repræsentant for de syddanske erhvervsinteresser, og for ham var det første møde en forløsning efter års målrettet arbejde for at få etableret et formelt dansk-tysk samarbejde om trafikplanlægning i Sønderjylland og Schleswig-Holstein.
- Der er indlysende perspektiver i at samarbejde på tværs af den dansk-tyske landegrænse om trafikspørgsmål, og det er glædeligt, at det nu sker på en måde, som er forankret i såvel Berlin som København. Den sønderjyske grænse er en hovedport for dansk import og eksport, og nu kan vi samle alle gode kræfter om at videreudvikle denne vigtige forbindelsesåre mellem Danmark og resten af Europa, siger Mogens Therkelsen.
Et af hovedtemaerne bliver en styrkelse af de sydjyske jernbaneforbindelser på begge sider af grænsen. Det er ifølge ITD-formanden ikke bare sund fornuft i forhold til persontransporten, men også i forhold til varetransporten.
- Det sydjyske jernbanenet er desværre forældet og underudviklet, og det er en vigtig opgave at få styrket jernbanenettet inden for få år. Et effektivt og moderne jernbanenet kan være med til at aflaste vejnettet til gavn for både vare- og persontransporten, siger Mogens Therkelsen. Et stærkt kombineret logistiknet mellem havne, togbaner, luftfart og vejgodstransport er nøglen til effektiv erhvervsudvikling i det sydjyske i fremtiden – på begge sider af grænsen.
Den dansk-tyske transportkommission holder sit næste møde til august i Flensborg og skal efter planen holde minimum fire møder årligt.
Tættere samarbejde med Mecklenburg-VorpommernMens Jyllands-korridoren nu har et samarbejdsforum, og Femern Bælt-samarbejdet er fastholdt i en dansk-tyske traktat findes der længere mod øst en hastigt voksende transportkorridor, der omfatter færgeforbindelsen mellem Gedser og Rostock.
Derfor øger Danmark nu også samarbejdet med delstaten Mecklenburg-Vorpommern.
- Jeg mener, at det er vigtigt, at vi udvikler samarbejdet i alle tre centrale transportkorridorer mellem Danmark og Tyskland. Fra dansk side investerer vi massivt i infrastrukturen – også på korridoren over Gedser–Rostock med blandt andet en omfartsvej omkring Nykøbing Falster. De investeringer kan vi med et godt samarbejde få endnu mere ud af, siger Hans Chr. Schmidt.